17 C
Kotor

Slušaj online radio

Škver okićen novim Dukićevim uspjehom: iz Novog do svjetskog jedriličaskog vrha

Škver okićen novim Dukićevim uspjehom: iz Novog do svjetskog jedriličaskog vrha
Škver – Dukić – foto V. Ilić

„Novi, Milivoju“ naziv je svečanosti koja je sinoć održana na Škveru, pred klubom Jugole Grakalić u kojem je stasao i u njemu ostao, najbolji crnogorski jedriličar, četvorostruki olimpijac Milivoj Dukić.

On je na tek završenim Olimpijskim igrama postigao do sada najbolji rezultat pozicionirajući se na 14. mjesto u svijetu, što je istorijski uspjeh crnogorskog jedriličarstva.

Herceg Novi je ponosan na svoje sportiste koji su najbolji ambasadori svog grada, ali i vrlina i vrijednosti koje krase čovjeka, kazao je predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i dodao da Škver u toj priči zauzima posebno mjesto.

„Sa Škvera je potekao, osvajao svjetska mora, vjetrove na svim meridijanima i čak četiri puta izborio učešće na Olimpijskim igrama, vrjedan i skroman momak, istrajan u ostvarivanju svojih ciljeva – Milivoj Dukić. Pratili smo dešavanja na regatnom polju, navijali i radovali se kada su do nas stizali odlični rezultati. Biti na samo korak do zlatne grupe, među svjetskim silama u jedrenju, je izuzetan uspjeh“, kazao je predsjednik Katić.

Škver – Dukić

Kako je istakao, zahvaljujući Miću, Herceg Novi nije samo grad na moru, nego i grad u kojem se voli, cijeni i razvija jedrenje, kao i u mnogo većim, bogatijim gradovima svijeta.
„Pred svima nama je zadatak da budemo podrška, što činimo kada god imamo mogućnost, a pred svima vama da nastavite da radite i vrijedno trenirate. Imate odličan putokaz jer Milivoj je sjajan primjer svima koji ovdje stasavaju kako se ostvaruju sportski snovi, kako se istrajava! Hvala za uspjehe, za ponos, za predstavljanje grada na svjetskom nivou“, kazao je predsjednik Katić.

Možda su vremenski uslovi u Marselju oduzeli Milivoju šansu da ostvari još bolji plasman i Crnoj Gori donese medalju, ali zadovoljstvo zbog postignutog istorijskog rezultata za crnogorsko jedriličarstvo niko ne može oduzeti, kazao je ministar sporta i mladih, Dragoslav Šćekić.

„Želim da se zahvalim Milivoju i čitavom timu što su nas učinili ponosnim i što su pokazali svijetu šta znači boriti se srcem. Vaš rezultat je putokaz generacijama mladih jedriličara koji tek dolaze, a među kojima se već sada izdvajaju imena Ilije Markovića i Nikole Golubovića koji će, siguran sam, u narednim godinama, uz našeg Milivoja, podariti Crnoj Gori značajne rezultate u ovom sportu“, kazao je ministar Šćekić.

Škver – Dukić

Zahvalio je vaterpolistima i selektoru Vladimiru Gojkoviću, kao i cijelom olimpijskom timu koji su na pravi način predstavljali Crnu Goru u Parizu i poželio im uspjeh u daljim takmičenjima i OI u Los Anđelesu.

„Herceg Novi mora biti ponosan što ima ovakve sportiste i ljude koji svojim radom, trudom i profesionalnošću i ponašanjem trebaju biti uzor mlađim generacijama“, kazao je ministar Šćekić.

Čestitku je uputio i predsjednik COK-a, Dušan Simonović koji je, zbog zdravstvenih razloga, bio spriječn da prisustvuje svečanosti.

„Ovaj za nas nevjerovatan rezultat plod je izuzetno dobrog i predanog rada svih u Savezu, što se ogleda u kontinuiranom napretku na svim nastupima, od Londona do Pariza. Rezultati koje smo postigli plod su temeljitog, stručnog i predanog rada, o čemu svjedoče i uspjesi u mlađim kategorijama, što je zalog za budućnost i najava dugoročne perspektive i uspjeha“, istakao je između ostalog Simonović.

Škver je kultno mjesto sa kojeg su, u prostoru od 50 metara od bazena do jedriličara, iznjedrena 42 olimpijca, kazao je potpredsjednik COK-a, Boro Mračević.

„Među njima su 37 vaterpolista, četiri plivača i jedan jedriličar. Mislim da nigdje na svijetu nema manjeg prostora sa više sportskog duha i doprinosa olimpizmu. Cijela priča traje već 72 godine, od Helsinkija 1952. godine do ovogodišnjih OI u Parizu. Tu je more medalja, ovih 42 sportista imaju preko 80 nastupa na Olimpijskim igrama i Herceg Novi je sigurno najsportskiji grad na svijetu“, kazao je Mračević.

Sa pijetetom govoreći o Milivoju istakao je da je od malih nogu „Mićo bio ili na moru ili u moru“ jer je uz jedrenje trenirao plivanje i vaterpolo.

„On je posebna ličnost koji je iz skromnih, možda i najskromnijih uslova koji postoje, iznjedrio sebe i doveo u sam vrh svjetskog jedriličarstva. Jedrenje je skup sport, sport bogatih zemalja, a on je sa Škvera, sa ovog platoa došao do vrha svijeta. Pratim ga posbno na olimpijskim igrama i stalno pokazuje kontinuitet kvaliteta i uspjeha što znači da ima i fizičku i mentalnu snagu. Milivoju, najsvjetlijoj tački olimpijskog crnogorskog sporta ove godine iskreno čestitam“, kazao je Mračević i iskazao uvjerenje da će naš jedriličar imati snage da istraje i na OI u Los Anđelesu napravi korak više do elite gdje dokazano pripada.
Čestitku je Dukiću uputio i prijatelj hercegnovskog jedriličarstva, Ričard Gadbojs ističući da je ovo novi početak za Milivoja, njegovu porodicu i jedrenje u Boki.

Škver – Dukić

Prvi Dukićev trener, sa kojim je od šeste godine učio o jedrenju, je Mirko Vučković, pedagog koji je izveo brojne generacije kluba Jugole Grakalić. Kako je kazao, bio je uz njega sve vrijeme, do 17. godine i trenutka kada je Mićo morao krenuti dalje.

Njegov sadašnji trener, Ilko Klakor ističe da mu je bila čast, zadovoljstvo i dužnost da ovako divnog momka prati na Olimpijskim igrama.

„Znam da ostaje žal za onim što smo svi očekivali, ali ovo je vrhunski rezultat za Crnu Goru i jedrenje. Prenijeću vam samo jedan veoma važan podatak, a to je da na primjer engleski savez, samo u ovoj klasi, za olimpijsku medalju ulaže oko 700 000 funti. Zanjući to, ovo je jedan vrhunski rezultat i čestitam Milivoju, a mogu obećati da ćemo napornim radom nastaviti uzlaznom putanjom i postići još bolji rezultat u Los Anđelesu“, kazao je Klakor.

Uz glasne ovacije i aplauz pozdravljen je izlazak olimpijca Milivoja Dukića koji je istakao da je veća trema izaći pred svoje na Škveru nego se boriti na OI.

„Veliko mi je zadovoljstvo vidjeti ovdje dječicu koja u ovome pronalaze inspiraciju, kao i ja kada sam bio mali. Gledao sam istaknute sportiste, divio im se i sanjao da ću možda jednog trenutka biti na ovom mjestu i biti inspiracija mladima. Počastvovan sam što ste došli da ispratite trenutak koji je istorijski za mene, crnogorsko jedrenje i sport. Ne volim da obećavam, sebi sam pred početak ovih Olimpijskih igara rekao da će biti uspjeh ako budem među 15 najboljih, da će biti čudo ako budem među deset i ako budem imao mogućnost da se borim za medalju, ali u Los Anđeles se ide među prvih deset i borbu za medalju!“, kazao je Dukić.

Provu sada okreće, kako je kazao svojoj porodici, njegovoj najjsnažnijoj podršci, a nakon toga nastavlja pripreme za nova takmičenja.

Program „Novi, Milivoju“ bio je i podsjetnik na istoriju JK Jugole Grakalić, brojne generacije koje decenijama njeguju i razvijaju jedrenje, kao i trenutke sa pariških olimpijskih igara i regata u Marselju.

Organizatori svečanosti bili su JK Jugole Grakalić uz podršku Sekretarijata za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju OHN.

Najčitanije