17 C
Kotor

Slušaj online radio

Slike obojene vedrinom i mediteranskim šarmom

Izložba slika dizajnera Borisa Šuberića

Nema ljepšeg mjesta na ovom svijetu od sopstvenog doma, poručuju slike dizajnera Borisa Šuberića čije je izložba „Malo se popilo… a i more valja”otvorena sinoć u SPA galeriji Instituta Igalo.

„Pripadam Mediteranu, mjestu gdje živim – Herceg Novom i Boki i sve što radim inspirisano je ovim podnebljem.Motivi su mediteranski, vedri i šareni i kazuju sreću što se budimo u Boki, što živimo u Novom, što imamo mogućnost da gledamo na  život sa vedrije strane“, ističe autor.

Borisove slike odišu vedrinom, optimizmom i imaju  Felinijevski duh, skrenula je pažnju novinarka i pjesnikinja Ksenija Matović koja je otvorila izložbu. Njegove slike su česta ilustracijanjenih  kolumni Škurin u kojima Ksenija  bilježi komentariše lokalna zbivanja ističući da je „šjor Boris   sparićo divertiment i sve što je pituro u njegovu meštarsku butigu, izložio  sudu komunitadi“.

Izložba slika dizajnera Borisa Šuberića

„Galerija se punila morem.Vezan za bitvu, grad je mirovao na vrhu leđnog peraja orade.Ljudi,  za beštije.Uplivali su…. jedra  i šlape.Bosa noga i bosanova. Peškarija, od milon mirisa, kolura i riječi. Marineri na gvardiju od čežnje. Popijene šoljice male s mlijekom i nepročitana štampa. Palamari nade. Utvrde. Ljubavnici. Skale. Gaće na štrikovima Staroga grada. Modri i narandžasti sutoni.Furešti puni kofera i pitanja. Domestiko šerpasi. Vapori. Drugi palube i prvi makine. Porat. Levanat. Istetovirani ekvator i timun. Pjane ure. Ponistre i ponte. Oblaci i obotnice…i jedan meštar odgrada“, opisala je Matović atmosferu koje donose slike Borisa Šuberića.

Izložba slika dizajnera Borisa Šuberića

Ovo je njegova  druga samostalna izložba i u kojoj je tridesetak slika različitih formata rađenih akrilom na drvetu  i platnu i zaokružuju  predhodni ciklus Brodovi, Mornari i po koja Tetka.

Šuberić je završio  Višu Politehničku Školu u Beogradu,odsjek za Industriski dizajn i ambalažu .Bavi se slikanjem, ilustrovanjem i izradom unikatnih majici i suvenira.   Član je  Pasara arts & crafts ekipe,  porodične manufakture koja  ilustruje,izrađuje suvenire i druge memorablije sa njihovim pečatom.

„Dosta mojih slika je otišlo i putuje po svijetu, samo posljendje godine u Mekesiko siti, Sankt Peterburg, Njujork, Stokholm, Oslo, Moskvu, Beograd, Split“, kaže Boris koji na najbolji način odslikava duh Novog i Boke.

/S.Kosić/

Izvor:s. Kosič

Najčitanije