15.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Na prvi natječaj za bolju zračnu povezanost javili se samo Luxair i ToMontenegro

Putovanje, – Aerodrom

Na prvi natječaj za veću zračnu povezanost Slovenije javila su se samo dva zračna prijevoznika, luksemburški Luxair i crnogorski ToMontenegro. U ovoj godini planirana su još dva natječaja i to u srpnju i studenom 2023. godine.

Početkom aprila Ministarstvo infrastrukture objavilo je javni natječaj za subvencije za veću zračnu povezanost Slovenije. Zainteresirani prijevoznici prijave su mogli podnijeti do 4. maja.

Programom je predviđeno subvencioniranje 50 posto pristojbi zračnih luka u tri međunarodne zračne luke Brnik, Maribor i Portorož za prijevoznike koji će uspostaviti letove na raspisanim vezama.

Prema programu, na prvoj listi prioriteta nalazi se ukupno deset ruta, i to četiri za letove do krajnjeg odredišta – Bruxelles, Skoplje, Prag i Berlin – te šest za letove do zračnih luka odakle će putnici moći letjeti dalje , tj. Beč, Kopenhagen, Atena, Madrid, Amsterdam i Helsinki.

Istodobno su planirali raspisati, ako ostane sredstava nakon prvog kruga, subvencije za veze s Rimom, Stockholmom, Oslom, Barcelonom, Lisabonom, Prištinom i Parizom.

Ukoliko još bude sredstava, raspisuje se natječaj za destinacije na području Zajedničkog europskog zračnog prostora (ECAA), koji uključuje zemlje EU, Norvešku i Island te Albaniju, Bosnu i Hercegovinu, Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru, Srbiju i Kosovo, je u planu.

Programom je predviđeno subvencioniranje priključaka tijekom tri godine. Godišnje će biti na raspolaganju 5,6 milijuna eura, odnosno ukupno 16,8 milijuna eura.

Stručni pregled prijava provodi povjerenstvo ministarstava infrastrukture, financija i gospodarstva, turizma i sporta.

Crnogorskog nacionalnog avioprijevoznika To Montenegro, koji posluje pod imenom Air Montenegro, od sada će voditi Slovenac Mark Anžur, koji je Adriju Airways vodio od prosinca 2012. do ožujka 2016. godine. Vlada Crne Gore imenovala ga je na tu dužnost u četvrtak, javlja STA.

Prošlog lipnja na natječaj Ministarstva ekonomskog razvoja i tehnologije, vrijedan gotovo 1,83 milijuna eura, prijavilo se deset avioprijevoznika, i to Deutsche Lufthansa, Swiss International Air Lines, Brussels Airlines, Flydubai, Air Serbia, ToMontenegro, Turkish Airlines, Easyjet, Wizzair i MNOGO.

Izvor:seebiz.eu

Najčitanije