24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Slovenija: Nove subvencije fizičkim osobama za kupnju električnih vozila

Slovenija: Nove subvencije fizičkim osobama za kupnju električnih vozila
Punionica električnih vozila

Eko fond je danas zatvorio javne pozive za bespovratne novčane poticaje za električna vozila građanima i pravnim osobama.

Subvencioniranje kupnje ekološki prihvatljivih vozila prebačeno je na Borzen. U petak je već objavio novi poziv za fizičke osobe u iznosu od nešto više od 11 miliona eura. Objava natječaja za pravne osobe očekuje se krajem avgusta.

Prema novom natječaju objavljenom jučer u Službenom listu, subvencije su dostupne fizičkim osobama za kupnju novih ili rabljenih električnih vozila za prijevoz putnika s najviše osam sjedala uz sjedalo za vozača te električnih vozila za prijevoz robe maksimalne težine do 3,5 tone .

Za ove dvije kategorije vozila subvencija iznosi 6.500 eura za kupnju novog vozila u vrijednosti do 35.000 eura s PDV-om, 4.500 eura za kupnju novog vozila u vrijednosti od 35.000 do 65.000 eura s PDV-om, 3.000 eura za kupnju rabljenog vozila u vrijednosti do 30.000 eura s PDV-om i 2.000 eura za kupnju rabljenog vozila u vrijednosti od 30.000 do 65.000 eura s PDV-om.

Subvenciju je moguće ostvariti i za kupnju novih električnih četverocikla i lakih četverocikla, tricikla s motorom, tricikla s prikolicom, motocikla na dva kotača te mopeda s tri i dva kotača. Subvencije za ove kategorije vozila iznose 1.500, 1.000, 750, 500 i 300 eura.

Subvencija se može ostvariti za kupnju vozila u razdoblju od 1. lipnja 2024. godine do dana objave završetka javnog poziva. Vozilo mora ostati registrirano iu vlasništvu ili u najmu korisnika subvencije najmanje dvije godine nakon prve registracije od strane primatelja subvencije.

Subvenciju može ostvariti svaka fizička osoba koja ima stalno prebivalište u Sloveniji. Samostalni poduzetnik ili fizička osoba koja samostalno obavlja djelatnost kao zanimanje odn registrirano je za obavljanje djelatnosti na temelju posebnog zakona.

Zahtjev za dobivanje poticaja podnosi se elektroničkim putem putem online aplikacije Centra za poticanje prelaska na alternativna goriva u prometu. Predviđeno je da javni poziv bude otvoren do utroška sredstava.

Ukupno 11,25 milijuna eura dostupno je iz Plana oporavka i otpornosti. Moći će se koristiti u fiskalnim godinama 2024., 2025. i 2026., odnosno od dana objave javnog poziva do dana objave njegovog zaključka.

Eko Sklad danas je zatvorio i javni poziv za bespovratne novčane poticaje za smanjenje energetskog siromaštva koji je raspisao lani u prosincu u iznosu od pet milijuna eura, a zatim je raspisana sredstva u nekoliko koraka povećao na 22,5 milijuna eura.

Najčitanije