17 C
Kotor

Slušaj online radio

Snijeg obijelo neka mjesta na hercegnovskoj rivijeri

Snijeg koji je sinoć padao Boki Kotorskoj zadržao se i jutros  u nekim mjestima na hercegnovskoj rivijeri.

Snijeg jeste neobična, ali ipak ne toliko rijetka pojava na ovom dijelu Jadranske obale. Igalo i hercegnovska rivijera više od četiri  decenije omiljena su destinacija Norvežana. Gosti iz te skandinavske zemlje počeli su dolaziti početkom sedamdesetih godina, a glavni motiv bila je topla mediteranska zima i ljekovitost igaljskog blata. Ipak je Norvežane u januaru 1974. godine, nakon dugotrajnih prezentacija “sunčane, tople i blagotvorne bokeljske zime”, u Igalu  dočekao snijeg.

Novljani, istina rijetki, pamte hladnu i snjegovitu zimu 1942. godine. Jedna mještanka kaže da je u njenom zaseoku Rajevći u Sutorini prmorzla i uginula sva stabla narandži. Olivere Doklestić se sjeća da joj je otac pričao da su se te zime, on i njegovi prijatelji  skijali kroz Savinsku dubravu koja je od  mora udaljena samo nekoliko stotina metara.

Veliki snijeg koji se zadržao nekoliko dana padao je i 1928. godine. Hercegnovsku rivijeru snijeg je obijelio nekoliko puta u posljednjih 20 godina, ali je onaj iz 1974 ostao zapamćen jer se na  radost djece zadržao se nekoliko dana.

/S.Kosić/

Najčitanije