17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Srednjoškolci iz Herceg Novog domaćini vršnjacima iz japanskog Šinšira

Srednjoškolci iz Herceg Novog domaćini vršnjacima iz japanskog Šinšira
Foto Opština HN

Srednjoškolci iz japanskog grada Šinšira, u pratnji predstavnice škole i grada, prisustvovali su u petak prijemu koji je u Opštini Herceg Novi priredio Sekretarijat za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, kao nosilac projekta zajedno sa SMŠ Ivan Goran Kovačić.

Njihov boravak u Herceg Novom, kao i uzvratna posjeta hercegnovskih srednjoškolaca, rezultat su saradnje u okviru organizacije Newcastels of the World kojoj pripadaju oba grada.

Dobrodošlicu im je poželjela potpredsjednica Skupštine opštine, Dragana Stanišić iskazujući zadovoljstvo što su odabrali baš Herceg Novi i Crnu Goru.

„Svakoj odgovornoj lokalnoj samoupravi je intencija da radi na polju obrazovanja i razvijanju omladinskih politika. Nadam se da vam je lijepo u našem gradu i da osjećate da ste došli u prijateljski grad. Vjerujem da ćete iz njega ponijeti lijepa iskustva, prenijeti ih u svoj grad i pozvati sve vaše kolege i sugrađane da posjete Herceg Novi“, kazala je Stanišić i poželjela novskim srednjoškolcima uspješno uzvratno putovanje u Japan i prijateljstva za cijeli život.

Pomoćnik sekretara za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica podsjetio je da prijateljstvo sa Šinširom traje od nedavnog susreta u Češkoj gdje su zajedno učestvovali u programu organizacije Newcastels of the World.

Foto Opština HN

„Ovo je i potvrda da organizacija Newcastels of the World pokazuje svoje benefite i nadam se da ćemo nastaviti da sarađujemo i kroz tu organizaciju i na bilateralnom nivou. Jedan od prioriteta Newcastels i Herceg Novog je razmjena i rad sa omladinom. I naši srednjoškolci i djeca iz Japana su oni koji su se istakli u svojim školama i zajednicama, tako da je važno da i u budućnosti radimo na izgradnji mladih ljudi koji će kasnije moći da vode i naš grad i Šinširo“, kazao je Kisjelica i istakao da se nada da će druženje i saradnja donijeti nove ideje i iskustva koja će svima biti korisna u životu.

Gosti iz Šinšira kazali su da su oduševljeni gradom, domaćinima i Bokom. Oni su danas predstavili svoj grad, njegove prirodne ljepote i kulturne vrijednosti, stil života koji njeguju, a potom su i izveli dio specijalno pripremljene koreografije.

Njih deset u gostima je kod isto toliko odabranih srednjoškolaca iz Herceg Novog koji će uskoro putovati u Japan. Petodnevni boravak započeli su obilaskom Boke brodom, drugih kulturno istorijskih spomenika, a biće prilike da se oprobaju i u sportskim vještinama.

Najčitanije