18.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Srednjoškolci iz Herceg Novog na omladinskom festivalu u Italiji

srednjoskolci iz HN

Pordenone – U organizaciji Kancelarije za međunarodnu saradnju u okviru EU projekta European Youth Empowerment Festivals (EYE-Festivals), učenici JUSMŠ ,,Ivan Goran Kovačić” iz herceg Novog, zajedno sa preko sto mladih učestvovali su na prvom omladinskom „EYE“ festivalu koji je održan 26. i 27. novembra u italijanskom gradu Pordenoneu.

Đaci JUSMŠ ,,Ivan Goran Kovačić” su zajedno sa vršnjacima iz Italije, Finske, Litvanije, Grčke i Bosne i Hercegovine bili uključeni u realizaciju brojnih aktivnosti na temu EU.
,,Mladi i obrazovani ljudi su na najbolji način predstavili naš grad na festivalu u Italiji, pokazali su da posjeduju veliko znanje i želju da nastave sa učenjem. Takođe, izuzetno nam je drago što je uprava škole prihvatila naš poziv da učenici učestvuju na ovom događaju .” – kaže Simonida Kordić, rukovodilac Kancelarije za međunarodnu saradnju Opštine Herceg Novi. Tokom dva dana trajanja festivala organizovana je panel diskusija na kojoj su predstavnici mladih iz pomenutih zemalja govorili o ključnim temama EU, a naročito položaju mladih i njihovim očekivanjima. Priređen je i kviz gdje su učesnici podijeljeni u 10 timova odgovarali na pitanja o EU.

Ipak najzanimljiviji dio festivala bila je LARP (Live Action Role Play) radionica. Riječ je o jednoj vrsti igre uloga (role playing game) gdje učesnici glume dodijeljene likove i prate scenario LARP-a. Na omladinskom festivalu u Pordenoneu organizovan je prvi LARP kao sastavni dio nekog EU projekta. Učesnici su imali zadatak da kao delegati izabranih država LARP kordinator je odredio šest članica EU) zajednički napišu manifest u pet tačaka o prioritetima EU. Ovaj događaj kao i cjelokupni festival je izazvao veliku medijsku pažnju, što najbolje potvrđuje televizijski prilog o festivalu koji je snimila italijanska nacionala televizija RAI.

Kancelarija za međunarodnu saradnju najavljuje da će i u ostalim projektima programa Evropa za građane na kojima je Opština Herceg Novi partner nastaviti da uključuje mlade iz našeg grada. Projekat EYE-Festivals je usmjeren ka poboljšanju razumjevanja EU, naročito od strane mladih. Pored navedenog, projekat poziva na aktivno učešće građana u društveno-političkim zbivanjima, kao i podsticanje otvorene debate o budućnosti Evrope. Partneri na projektu su pored Opštine Herceg Novi, Opština Kalajoki i agencija Reiska iz Finske, Opština Pordenone iz Italije, Opština Jajce iz Bosne i Hercegovine, Tehnološki univerzitet Kaunas iz Litvanije i organizacija Artifaktori iz Grčke.

Najčitanije