17 C
Kotor

Slušaj online radio

Stanković odlazi jer nema podršku da se izbori sa DPS-biznismenima?

Autobuska stanica Tivat

Izvršni direktor preduzeća „Autobuska stanica Tivat“ (AST) Zoran Stanković, podnio je neopozivu ostavku Odboru direktora te opštinske firme i gradonačelniku Tivta dr Siniši Kusovcu (DPS) – nezvanično saznajemo.

Stanković je danas u telefonskom razgovoru našem novinaru potvrdio da je prije nekoliko dana podnio ostavku, ali nije želio da detaljnije govori o uzrocima tog poteza, ističući samo da se na taj korak odlučio iz „ličnih razloga“.

On se na čelu AST nalazio od osnivanja te opštinske kompanije 1.jula 2017 kada je AST preuzela objekat autobuske stanice u Tivtu, sagrađen u kontroverznom privatno-javnom partnerstvu Opštine Tivat sa preduzećem „Mesopromet“, bjelopoljskog biznismena i člana Glavnog odbora DPS Hilmije France.

Stanković koji je i sam član DPS-a, uspio je da u relativno kratkom vremenu, „stavi na noge“ AST, sanira i uredi relativno nov, ali vrlo nekvalitetno napravljen objekat Autobuske stanice koju je sagradio Franca, te da na njemu otkloni brojne nedostatke, kao i da u praksi dokaže da ta gradska firma može uspješno poslovati i voditi taj značajan javni saobraćajni obhjekat, a za što je prethodno javno sumnju izražavao bivši tivatski gradonačelnik i šef lokalnog DPS-a, a sadašnji predsjednik SO Ivan Novosel koji se zalagao da autobuskom stanicom nastavi gazdovati Franca.

Zoran Stankovic foto S.L

AST po Stankovićevim vođstvom je tako lani, prema Izvještaju o radu sa finansijskim izvještajem za 2018. koji su prekjuče usvojili odbornici na sjednici SO Tivat, ostvarila ukupne prihode od 300.513 eura, što je duplo više nego 2017.kada su ukupni poslovni prihodi te firme iznosili 150.558 eura. AST je prošle godine ostvarila ukupnu dobit od 75.203 eura prije oporezivanja, što je značajno više nego 2017. kada je dobit iznosila 40.121 euro. Iako je Odbor direktora AST odlučio da se ostvarena dobit iz prošle godine zadrži kao neraspoređena za potrebe investiranja u objekat stanice i njegovu tehničku opremu jer je Stanković imao niz planova da nastavi uređivanje i poboljšanje sadržaja stanice, odbornici su na predlog gradonačelnika Kusovca usvojili odluku o raspodjeli dobiti AST iz 2018. po kome se sav taj novac usmjerava u budžet Opštine kao osnivača.

Prema nezvaničnim informacijama to je bila „kap koja je prelila čašu“ Stankovićevog strpljenja, inače već dobrano “načetog“ nedostatkom podrške koju mu je, kao menadžeru njedne gradske firme, gradonačelnik Kusovac uskratio kao da se Stanković izbori sa više problema sa kojima se nosi AST. Tako je opštinsko DPS-rukovodstvo praktično stalo na stranu direktora druge gradske firme Parking servis Slaviše Ognjanovića (DPS) kojoj je AST ustupila na besplatno korišćenje dio svojih kancelarija na autobuskoj stanici, pri čemu Ognjanović uporno odbija da snosi dio troškova struje, vode, kanalizacije i odvoza smeća za prostor koji njegova fima koristi, prebacujući sav taj teret na AST. Izostala je i očekivana podrška opštinskog rukovodstva Stankoviću da se riješe preostala sporna pitanja sa Francinim „Mesoprometom“  u vezi parking oprostora i dijela opreme stanice, pri čemu Francinu stranu upadljivio drži i interese bjelopoljskog biznismena neskriveno zastupa predsjednik SO Ivan Novosel. Zanimljivo je da je Stanković imao problema i sa šefom kluba odbornika DPS u SO Ticvat Miletom Rabrenovićem koji je bio zakupac objekta kafe-bara na autobuskoj stanici i koji je odbio da napusti taj prostor nakon što mu je u oktrobru prošle godine, istekao ugovor o zakupu. Zbog toga je AST morala voditi sudski postupak protiv nesavjesnog zakupca koji je  nakon okončanja postupka, tek 1.juna ove godine napustio bespravno zaposjednuti prostor.

Prema nezvanilnim saznanjima „Vijesti“, Kusovac je već našao zamjenu Stankoviću, pa će tako uskoro u fotelju izvršnog direktora AST sjesti Peđa Obradović (DPS), bivši direktor opštinske Direkcije za investicije.

Izvor:S.L

Najčitanije