7.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Starčević: Želimo regiju Boka kao što je u EU regija Istra

Sa Skupstine Matice Boke

Novi predsjednik Skupštine Matice Boke je Siniša Kovačević iz kotrske podružnice ove NVO, dok je za predsjednika Upravnog odbora izabran Mirko Mustur, čelni čovjek hercegnovske podružnice.

Odlučeno je to danas na izbornoj Skupštini Matice Boke koja je, uz poštovanje mjera NKT-a, održana u velikoj dvorani Centra za kulturu u Tivtu. Na Skupštini su usvojene i statutarne izmjene po kojima Upravni odbor sada čini 21 novoizabrani predstavnik ukupno sedam podružnica ove NVO.

Izvještaj o radu Matice Boke u proteklom periodu podnio je dosadašnji predsjednik UO Željko Komnenović koji se osvrnuo na brojne relaizovane projekte, ali i najavio nove od kojih je najambicioizniji  produkcija dokumentarne TV serije „Bokeljski admirali i kapetani“, a za čiju je realizaciju Matica Boke donila podršku u iznosu od 60.970 eura od Vlade Republike Srbije.

„U planu je snimanje deset polučasovnih epizoda i dugmetražnog dokumentarnog filma o zaboravljenim pomorskim vukovima – Bokeljima koji su vjekovima svojom hrabrošću  i pomorskom vještinom ispisivali zlatne stranice istorije pomorstva Evrope i svijeta. Potpisan je ugovor sa udruženjem „Šta hočeš“ i snimanje će početi tokom narednih mjeseci“- najavio je Komnenović koji je naglasio da nakon punih decvet godina na čelu Matice Boke, sa mjesta predsjednika UO odlazi zadovoljan i ispunjen, ali da će ta NVO i dalje biti visoko pozicionirana  i u njegovim daljim aktivnostima na mjestu predsjednika Opštine Tivat na koje će Komnenović uskoro biti imenovan kao nosiac izborne liste Narod Pobjeđuje što je pobijedila na lokalnim izborima u Tivtu.

„Novom rukovodstvu Matice Boke želim puno uspjeha u radu kao i to da iskoriste na najbolji mogući način novi društveno—politički trenutak  u Boki, na korist i Boke i Bokelja, da održe nivo aktivnosti i da predano rade na kulturnoj i privrednoj posebnosti Boke Kotorske“- rezimirao je Komnenović.

Novi predsjednik Skuptine Matice Boke Siniša Kovačević najavio je  kadrovsko i finansijsko jačanje te NVO kako bi ona bila „krovna organizacija svih Bokelja“ i istakao da očekuju podrku od novih državnih,  i lokalnih vlasti u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom. Pored nastavka rada na kulturnoj i izdavačkoj djelatnosti, odnosno TV i dokumentarnoj filmskoj produkciji, novi predsjednik UO Matice Boke Mirko Mustur je najavio i nastavak rada te NVO na „privrednoj, ekonomnskoj i svakoj drugoj afirmaciji bokeljskih opština.“

Kovačević i Mustur

„Nastavićemo i sa zalaganjima za decentralizaciju države u korist lokalnih samouprava i afirmaciju Boke kao jedinstvene regije po EU standardima, borbu za zaštitu prostora i primjenu najkvalitetnijih ekoloških standarda, rad na transformaciji Morskog Dobra i iznalaženje prihvatjivih i poštenih riješenja u upravljanju obalom uz veće učešće primorskih opština u raspolaganju svojim prostorom“- kazao je Mustur najavljujući i skoro osnivanje podružnice Matice Boke u Beogradu gdje žvi, radi ili studira veliki broj ljudi iz Boke Kotorske.

Član Upravnog odbora Ivan Starčević je naglasio da nakon dugogodišnje dikriminacije Boke i Bokelja od strane države, „krajni cilj Matice Boke mora biti visok nivo kulturne i ekonomske autonomije Boke“.

„Nakon promjena na državnom i lokalnom nivou, ideja o zajednici bokeljskih opština sada može dobiti pun „vjetar u leđa“, što bi na kraju, u skladu sa direktivama EU, rezultiralo stvaranjem regije Boka, po ugledu na regiju Istra“- poručio je Starčević, pozivajući i na veće korišćenje instituta slobodne stolice od strane NVO u lokalnim parlamentima bokeljskih opština, a u cilju povećanja uticaja civilnog sektora na rad lokalnih vlasti.

Izvor:S.L.

Najčitanije