17 C
Kotor

Slušaj online radio

Strašan požar u okolici Atine: Evakuiraju se stanovnici sela i gradova

Strašan požar u okolici Atine: Evakuiraju se stanovnici sela i gradova
Atina – foto RSE

Veliki šumski požar stigao je do predgrađa Atine. Vatrena fronta duga je 20 kilometara. U tijeku je evakuacija iz sela, gradova, bolnica. Tisuće stanovnika napustile su svoje domove.

Vatrogasci se bore sa šumskim požarom koji se približio Atini. U gašenju sudjeluje više od 30 kanadera, a pomažu i volonteri. Vlasti su tisuće stanovnika pozvale na evakuaciju.

Sa zalaskom sunca kanaderi su završili s gašenjem, a Grci se žale da nema dovoljno vatrogasnih vozila i vatrogasaca.

Vlasti traže pomoć Europske unije, Češka je već poslala 75 vatrogasaca i 25 vozila, a poziv za pomoć traži se i od Hrvatske i Španjolske.

Grčki premijer Kiriakos Mitsotakis požurio je natrag u Atinu s odmora na otoku Kreti kako bi nadgledao odgovor na požar, rekao je vladin dužnosnik, s još svježim sjećanjima na požar 2018. u kojemu je poginulo 104 ljudi u primorskom gradu Mati, u blizini glavnoga grada.

Stotine šumskih požara izbile su širom Grčke od svibnja. Premda su ljetni požari česti u Grčkoj, iznimno vruće i suho vrijeme povezano s klimatskim promjenama učinilo je požare češćim i intenzivnijim, tvrde znanstvenici.

Više od 560 vatrogasaca potpomognutih dobrovoljcima, a tijekom dana avioni s vodenim bombama i helikopteri, bori se s najnovijim šumskim požarom koji je izbio nedjelju u 15 sati po lokalnom vremenu blizu Varnavasa, 35 km sjeverno od glavnoga grada.

Do ponedjeljka ujutro požar se proširio prema jugu i gorio je na nekoliko fronti uključujući selo Grammatiko, drevni grad Marathon, primorsku općinu Nea Makri i planinu Penteli sjeverno od Atene.

Evakuirane tri bolnice

Evakuirane su najmanje tri bolnice u Penteliju.

– Požar, s plamenom visokim čak 25 metara, proširio se “poput munje” zbog olujnog vjetra, rekao je u nedjelju glasnogovornik vatrogasaca Vassilis Vathrakogiannis.

Gusti oblaci dima zatamnili su nebo nad Atenom u nedjelju navečer. Nekoliko sati kasnije, plamen je gorio u blizini predgrađa Dionysosa oko 23 km sjeveroistočno od središta grada i obližnjih područja.

Požar nadomak predgrađa Atine

Požar se približava gusto naseljenom sjevernom predgrađu Atine. U dijelovima grada nestalo je struje, širi se gusti dim, vjetar nanosi pepeo, u zraku se osjeća miris paleža, građani su pozvani da ograniče svoje kretanje i da ne izlaze ako nije nužno.

– Dim guši, ne može se disati, ništa se ne može vidjeti, oči suze, izjavio je Spyros Gorila, stanovnik sjevernog predgrađa Atene.

Uz temperature od oko 37 stupnjeva, opasnost u idućim danima neće biti manja.

– Stanovnike sjeveroistočne Atike ugrožava iznimno opasan požar s kojim se borimo više od 20 sati. Imamo problema s gašenjem jer puše jak vjetar, suša traje već dugo i gori gusta šuma na zahtjevnom i nepristupačnom terenu. istaknuo je Vassilis Kikilias, grčki ministar za klimatsku krizu i civilnu zaštitu.

Vatrena fronta proteže se nekoliko kilometara, vatreni stupovi visoki i do 25 metara gutaju kuće i raslinje. Snažni udari vjetra stalno mijenjaju smjer plamena, eksplozije automobila i spremnika za gorivo na posjedima stvaraju nove požare.

– Prošla je noć bila vrlo teška, nakon ponoći neke su kuće počele gorjeti, rekla je stanovnica mjesta Pentelika Mariana Papathana.

Od protekle noći unatoč nadljudskim naporima požar sjeveroistočno od Atene proširio se poput munje, rekli su vatrogasci koji se od subote bore s desecima požara. U pomoć im stižu vatrogasci iz susjednih zemalja.

– Odrasli smo uz ovu šumu. Osjećamo veliku tugu i bijes, naglasila je Marina Kalogerakou, stanovnica grada Nea Makri.

Gori u povijesnom gradu Maratonu, obližnjem obalnom gradiću Nea Makri, selu Gramatiko, na borovom šumom prekrivenoj planini Pentelik, poznatoj po kamenolomima mramora, i u susjednom, istoimenom atenskom predgrađu.

– Okružio me plamen, nisam mogao gledati, udario sam u bor i dogodila se nesreća, rekao je Pantelis Kyriazis, stanovnik Pentelika.

Tisućama stanovnika gradova i sela naređeno je da se evakuiraju, iz sata u sat daju se nova upozorenja, policija ide od vrata do vrata poziva ljude da napuste domove, osobito one u šumskim područjima – ne slušaju svi.

Stanovnici sela Varnava morali su otići. I ondje vatrogasaci uz potporu kanadera pokušavaju obuzdati požar koji je jučer kasno poslijepodne zahvatio kuće.

– Vatra je okružila selo u trenu. Vjetar je bio snažan, ispričala je Katerina Filaktou, stanovnica Varnavasa

Nakon najtoplije zime otkako je mjerenja, u Grčkoj dosad najtopliji lipanj i srpanj. Diljem zemlje od svibnja su buknule stotine požara. Zbog iznimno vrućeg i suhog vremena češći su i intenzivniji, sezone požara sve su dulje, a vatrom poharane površine sve veće.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije