25.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Sudbina Hrvatskog Kapetana: Marko Bekavac Čeka Odluku u Turskom Zatvoru

kapetan-marko-bekavac

Više od devet mjeseci prošlo je otkako je hrvatski kapetan Marko Bekavac zadržan u turskom zatvoru pod optužbama za krijumčarenje droge. Usprkos teškoj situaciji, kapetan Bekavac ostaje jak, zahvaljujući podršci svoje obitelji i hrvatske diplomacije.

Kapetan Marko Bekavac, zapovjednik broda pod panamskom zastavom, suočava se s ozbiljnim optužbama nakon što je turska policija pronašla 137 kilograma kokaina na njegovom brodu. Od listopada prošle godine, Bekavac i devet članova posade nalaze se iza rešetaka, čekajući konačnu presudu, piše Dalmacija Danas.

Njegov brat, Jozo Bekavac, za RTL je izjavio: “Za sada se drži dobro. Ako me sutra bude zvao, prenijet ću mu najnovije vijesti koje su optimistične, kako bismo ga ohrabrili da ima podršku hrvatske vlade i da nije ostavljen sam.”

Hrvatski premijer Andrej Plenković nedavno je razgovarao s turskim ministrom vanjskih poslova, tražeći pravnu sigurnost za Bekavca i obećavši svu potrebnu pomoć. Osim toga, veleposlanik Hrvoje Cvitanović iz Ankare već je nekoliko puta posjetio kapetana, pružajući mu podršku i koordinirajući s odvjetnicima.

Jozo Bekavac opisuje stanje u turskom istražnom zatvoru: “To je najstrože čuvani zatvor, tu ima svega i svačega. On je u tom bloku malo izdvojen, nema problema da ga netko maltretira, ali po noći se čuje vika ‘go to Islam’. To su zatvori, to nije hotel.

Iako su uvjeti teški, kapetan Bekavac odbacuje sve optužbe. Njegov slučaj dodatno komplicira činjenica da je optužen po zapovjednoj odgovornosti, iako je poduzeo sve moguće mjere sigurnosti. Prije dolaska u tursku luku, Bekavac je sam obavijestio lokalnu policiju o sumnjivim tvarima na brodu.

Veleposlanik Cvitanović naglašava važnost dobre komunikacije i strategije obrane: “Dobra komunikacija, dobra izrada strategije jako će pomoći gospodinu Bekavcu. To je situacija u kojoj sada stojimo.” U prilog kapetanu idu dva ključna poteza: zatražio je dodatne sigurnosne mjere u Kolumbiji i postavio dvostruke straže, te je sam prijavio sumnjive tvari lokalnoj policiji.

Sindikat je kontaktirao vlasnike broda i osigurao hitan novčani fond kako bi se olakšao boravak posade u zatvoru. Romano Perić, zamjenik glavnog tajnika, kaže: “Teško je prognozirati ishod suđenja, ali trenutno gledam na novo ročište s umjerenim optimizmom. Nadam se da će dio ili sva posada biti oslobođena zbog nedostatka dokaza o njihovoj krivnji.

Hrvatska pomorska zajednica prati razvoj događaja s velikim interesom, nadajući se pravednoj presudi koja će osloboditi kapetana Bekavca i njegovu posadu od svih optužbi.

Drugo ročište zakazano je za 18 dana, a tada će se znati ima li konkretnih dokaza protiv kapetana Bekavca. U Tursku stižu i kapetanova supruga i brat kako bi mu pružili podršku i pokazali da nije sam.

Najčitanije