13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Susret filmskih talenata iz regije – Treći Ponta Lopud festival od 20. do 24. juna

Lopud foto M.Marušić

Treće izdanje Ponta Lopud festivala, koji se profilirao kao mjesto susreta filmskih talenata iz regije, nekih od najznačajnijih imena iz svijeta filmske umjetnosti i ljubitelja filmske umjetnosti, održat će se od 20. do 24. juna.

Pawel Pawlikowski, Joel Coen, Frances McDormand, Peter Spears, Brian Swardstrom, Danis Tanović, Michel Franco, samo su neki od onih koji su svojim sudjelovanjem oplemenili i obogatili ne samo sudionike masterclassova i predavanja, već po vlastitim priznanjima i sebe same, ističe se u najavi.

Mladi regionalni talentirani filmski umjetnici u prijateljskom su i neformalnom ozračju imali priliku steći znanja i iskustva od već etabliranih, svjetskih profesionalaca, koji su s Lopuda ponijeli inspiraciju za svoj kreativni rad.

Imena glavnih gostiju, mastera i predavača, najznačajnijih filmskih autora iz Europe i svijeta za treće izdanje Ponte Lopud objavit će se sredinom marta 2023.

Poziv za sudjelovanje bit će upućeni i na dvadesetak filmskih autora iz regije, redatelja, glumaca i snimateljica, koji su na pragu međunarodnih karijera – Antoneta Alamat Kusijanović, Dana Budisavljević, Iva Mihalić i Goran Bogdan, samo su neki od sudionika masterclassova na protekla dva izdanja festivala.

Mirsad Purivatra, suosnivač Ponta Lopud festivala, kaže kako su sretni što su uspjeli u prvobitnoj namjeri, kreirati poseban event, ali i organski projekt koji vremenom raste i etablira se u umjetnički koncept koji obogaćuje znanje i vidike, ali i inspirira filmske profesionalce.

Po njegovim riječima, pokrenuti festival  samo  je po sebi je izazov, a budući da se sve odvija na otoku, organizacija je dodatno otežana, no unatoč svemu, ljepota Lopuda nadahnjuje, a izvanredna festivalska atmosfera može se zahvaliti i podršci Lopuđana. “Činjenica da se većina međunarodnih gostiju vraća na Lopud dovoljno govori o njihovim utiscima”, dodaje.

Organizatorima je važna i promocija tradicije, kulture i povijesnog nasljeđa po mnogima najljepšeg elafitskog otoka, pa se večernje filmske projekcije održavaju na jedinstvenim lokacijama tvrđave franjevačkog samostana – Lopud 1483 i plaže RMH Lafodia Sea Resorta.

Suosnivačica festivala Tilda Grossel Bogdanović smatra kako se stvorila klima koju su imali kao primarnu ideju – festival otoka, svih ljudi koji vole film i kulturu, a hrabrost se na koncu isplatila i Lopud postaje mjesto za nove, zanimljive sadržaje kako bi se povezali gosti festivala s mještanima i podarili otoku dodatnu međunarodnu prepoznatljivost.

Izvor:Hina

Najčitanije