17 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvaranje drugog po redu Rubix festivala uz Izabelu Roselini

Svečano otvaranje drugog po redu Rubix festivala uz Izabelu Roselini
Pres povodom Rubixa – foto Mediabiro

Oduševljena sam ljepotom Tivta i Porto Montenegra, definitivno ću ovdje opet doći, kazala je italijanska glumica, rediteljka i književnica Izabela Roselini na presu koji je organizovan u hotelu “Regent” u susret večerašnjem, drugom izdanju Rubix festivala.

Ona će nakon svečane ceremonije otvaranja Rubix festivala izvesti svoju multimedijalnu predstavu “Darvinov osmijeh” u režiji Mjuriel Majet Holc. Kako je kazala, sam komad nudi pomirenje između dva svijeta – umjetnosti i nauke, na veoma neobičan način.

“U ovoj drami sam prvi put kombinovala svoje znanje kao naučnika sa znanjem glumice, tako da je cijeli monolog i radnja kombinacija ova dva talenta. Kada se smijemo ili mrštimo, taj govor tijela je univerzalno razumljiv, ali postoje gestovi koje, recimo, razumiju samo Italijani. U svojoj knjizi Darvin se pitao kako su nastali ti gestovi specifični za pojedine kulture”, kazala je Roselini.

Francuski cover bend Nouvelle Vague takođe će nastupiti na Rubix festivalu na radost mnogobrojnih ljubitelja njihove muzike. Na presu u Regentu govorio je Marc Collin, muzičar i producent, jedan od osnivača ove grupe, koji je kazao da mnogo nastupaju na Balkanu ali da se raduje njihovom prvom koncertu u Crnoj Gori.

“Volim da nastupam u ovom dijelu Evrope, publika je uvijek srdačna i imamo jako dobru konekciju sa njima.Stigao sam prije dva dana, ništa nisam znao o Porto Montenegru i zaista sam se prijatno iznenadio. Jako me podsjeća na Monako.Nadam se da ćemo imati uspješan koncert i da će biti puno dobre zabave i pozitivne energije”, kazao je on i dodao da su u planu dvije nove numere koje će izaći u septembru i januaru.

Mlada vizuelna umjetnica Darja Bajagić, porijeklom iz Crne Gore, umjetničku pažnju privlači u Sjedinjenim Američkim Državama, gdje živi od svoje desete godine.

Porto Montenegro Rubix

“Publici ću se predstaviti sa umjetničkom izložbom, tačnije sa dvije slike većeg format. Ne bih previše otkrivala, uglavnom riječ je o jednoj većoj grupi umjetnika koji su zajedno samnom radili na ovim djelima. Jako mi se dopada sama ideja i koncept Rubix – a, nekako je avangardan i line up je odličan, ovo je nešto što treba Crnoj Gori mislim da će publika uživati narednih dana”, poručila je ona.

Elementary Art Installation By Synthessis Art Studio su već dvije godine poznati u Crnoj Gori kada su pitanju događaji i festivali. Kako su kazali članovi Synthessis Art Studia odlična saradnja sa Porto Montenegrom se nastavlja i kroz Rubix festival.

“Imamo dvije multimedijalne instalacije ovog puta. Jedna je napravljena od dva oblaka, na drugoj je instaliran jedan veliki ekran koji govori o mijenjanju gravitacije, sa umjetničkim objektom unutar njega i mislim da će posjetioci biti oduševljeni”, poručeno je danas na presu.

Prvog dana festivala očekuje se pozorišni spektakl na otvorenom. U glamuroznom ambijentu crvenog tepiha, nastupiće italijanska glumica i model, čuvena Isabela Rossellini. Svi ljubitelji opere i klasične muzike biće u prilici uživaju u premijernom zajedničkom nastupu operske pjevačice Petre Radulović, stipendistkinje fondacije „Miloš Karadaglić“, sa gudačkim kvartetom „New era“.Veče će svojim performanosom upotpuniti berlinski kompozitor i producent David August. Svojim nesvakidašnjim nastupom ovaj umjetnik inspiriše sva čovjekova čula, spoj klasične i eletronske muzike, upotpunjen svjetlosnim efektima i dimom, ostaviće bez daha publiku na Synchro bini i prirediti im vizuelno-zvučni spektakl kakvom do sada nisu prisutvovali.

Najčitanije