20 C
Kotor

Slušaj online radio

Svečano otvorena manifestacija “Tivatsko kulturno ljeto 2024”

Tivatsko kulturno ljeto 2024

U đardinu ljetnjikovca Buća u Tivtu u petak je svečano otvoreno treće izdanje manifestacije “Tivatsko kilturno ljeto 2024” koje realizuje JU Gradska biblioteka i tokom kojeg će publika u ovom gradu imati priliku da čuje neke od najeminentnijih književnika sa prostora bivše Jugoslavije.

Manifestaciju je otvorio predsjednik Opštine Željko Komnenović koji je tom prilikom istakao da treće izdanje Tivatskog književnog ljeta, još jednom publici nudi relevantne, originalne, čitane autore i naslove koji nam stižu iz zemalja regiona.

“Gradska biblioteka vrši pažljiv izbor, osluškujući interesovanje publike, oslanjajući se pri tom i na mišljenje struke. Protekla dva ljeta uživali smo u kvalitetnom sadržaju, a vrijeme će pokazati, u to sam ubijeđen, da Tivat nećemo prepoznavati samo po pozorištu, već i po poznatim licima regionalne književne scene”, kazao je Komnenović.

On je podsjetio da Opština Tivat ove godine u oblast kulture ulaže 2,5 miliona eura.

Tivatsko kulturno ljeto 2024

“Vrlo brzo tivatska kulturna scena dobija i novi prostor u Donjoj Lastvi, otvorenu ljetnju pozornicu za manje događaje i kino projekcije. Iskoristiću priliku da vam preporučim književne ali i druge umjetničke programe koje vam Tivat kao destinacija nudi ovog ljeta, na poznatim, ali i na novim lokacijama” poručio je Komnenović.

Jelena Petrovič je pročitala pismo podrške ministrice kulture i medija Tamare Vujović koja je bila spriječena da prisustvuje dogadjaju a u kojem se između ostalog kaže:

“Posebno bih željela da istaknem značaj biblioteka i bibliotečkih programa. Nadalje, da svi pohvalimo JU Gradska bilbioteka Tivat kao mladu bilbioteku koja je postala samostalna rezultatom odluke Opštine Tivat da ispuni zakonsku obavezu prema Zakonu o bibliotečkoj djelatnosti. Kvalitet književbnosti i njen zvuk se mora probiti kroz graju leta, jer ona ima poseban značaj našem društvu, jer obogaćuje kulturni život i emotivni izraz jedne zajednice, oslikava ideale, ono što je bilo, što možda nismo umeli i uči nas šta možemo i šta smo u stanju”, napisala je Vujović.

Tivatsko kulturno ljeto 2024

Na otvaranju manifestacije upriličeno je književno veče na kojem je gost bio Miodrag Majić, ugledni sudija iz Beograda,  koji je promovisao svoj roman “U ime naroda”

“Satira se pojavila u mojim pričama jer je to izgleda bio najlakši način da se obračunam sa tim tipovima sa kojima se suočavam i sa tim pojavama. Da se nisam zaklonio iza satire ko zna šta bi bilo. Meni su ti likovi i pojave iz pravosuđa očigledno izazivali potrebu da se sa tim njihovim karakternim osobinama, beskrajnim poltronizmom, beskrajnom plašljivošću, nekako našalim. Nisam našao ništa ozbiljnije,. Da sam ih doživio ozbiljnije bio bi to fijasko i onda sam počeo intelektualno da se sprdam sa njima, da bih ostao koliko toliko pristojan. To srećemo na žalost i u drugim državnim institucijama. Vjerovatno je to bio moj zaklon. I tačno je da ja nisam imao milosti prema tim tipovima u mom pisanju”, kazao je Majić.

Autor je odgovarao i na pitanja publike a u muzičkom dijelu programa učestvovao je kvartet saksofona profesora Gorana Turkalja.

Najčitanije