4 C
Kotor

Slušaj online radio

Švedska želi da EU kvalificira Wagner kao terorističku skupinu

Wagner grupa negira da je regrutirala Srbe za borbu protiv Ukrajine
Foto: Igor Russak / Reuters

Britanski ministar obrane Ben Wallace potvrdio je da je Velika Britanija Ukrajini poslala rakete dugog dometa Storm Shadow. Riječ je o krstarećim projektilima za koje je Rusija prije poručila da bi isporuka takvog oružja Kijevu značila prelazak “crvene linije”. Istodobno, šef ruske plaćeničke vojske Wagner, Jevgenij Prigožin, tvrdi da je ukrajinska protuofenziva počela, i to napadom na okupirane dijelove Bahmuta.

Švedska želi da EU kvalificira Wagner kao terorističku skupinu

Švedska koja u ovom polugodištu predsjeda Europskom unijom, rekla je u četvrtak da je spremna staviti rusku paravojnu skupinu Wagner, optuženu za zločine u Ukrajini i u Africi, na njezin popis terorističkih organizacija.

– Švedska je spremna raditi na tome da se unutar EU-a postigne konsenzus o upisu Wagnera na popis terorističkih organizacija čim se steknu pravni uvjeti za to, rekao je Tobias Billstroem za švedski list Dagens Nyheter (DN).

U utorak je francuska Narodna skupština jednoglasno donijela rezoluciju u kojoj poziva francusku vladu da se “diplomatski mobilizira” kako bi se paravojnu skupinu stavilo na taj popis i tako uspješnije moglo sankcionirati članove Wagnera i njihove pomagače, ponajprije financijski.

– Skupina Wagner je počinila zločine u Sudanu, Maliju, Siriji i Ukrajini, rekao je švedski ministar vanjskih poslova za DN.

– Da bi se skupini nametnule sankcije EU-a za terorističke organizacije, pravosudne vlasti ili nadležne nacionalne vlasti, kao što su sud ili državni tužitelj, moraju otvoriti istragu protiv skupine ili ju optužiti za terorizam”, rekao je.

– Donošenje takve odluke je na pravosudnoj vlasti, rekao je Billstroem.

U ožujku je litavski parlament prihvatio rezoluciju u kojoj je Wagner kvalificirao kao “terorističku organizaciju”, što je naišlo na pozitivnu reakciju Kijeva.

Ministri vanjskih poslova dvadeset sedmorice sastaju se u petak u Stockholmu.

Izvor:HRT

Najčitanije