33 C
Kotor

Slušaj online radio

Teatar 303 sprema novu predstavu “Oprosti Druže Stari” (Bezmetković)

Teatar 303 – Slika Bezmetkovć

Nakon velikog uspjeha sa mjuziklom „Cvjetaj mimozo mala“ koji je premjerno izveden 22. februara  za 55-ti Praznik mimoze, Teatar 303 se priprema da uskoro časti publiku sa još jednim novim projektom.

Naime projekat Teatra 303 „Dramatizacija i postavljanje na scenu pozorišnog komada BEZMETKOVIĆ (OPROSTI DRUŽE STARI)“  je prošao na javnom konkursu Nevladinih organizacija za 2024. godinu  kod Ministarstva za kulturu i medije Crne Gore.

Po prvi put u 43 godine postojanja, dobijena sredstva od Ministarstva kulture i medija će omogućiti Teatru 303 da postavi novu predstavu  onako kako to zaslužuje, bez prosjačenja. Zato će i premijera ove predstave biti poklon Udruženju penzionera Kotora povodom 15. juna „Dana penzionera“.

Scenario za ovu predstavu je uradio naš poznati aforističar i satiričar Velizar Radonjić.

Autor teksta, kao hroničar i satiričar, oštrim i aforističarskim rečenicama u „Bezmetkoviću“ zida jednu kamenitu i vrletnu sliku Crne Gore, njenog savremenog trenutka ali i onog istorijskog, vječnog zapravo. Koristeći se ironijom kao osnovnim sredstvom, doseže satiru koja nije otrovna, već ljuta. Napravio je melem od ljutih trava koji se privija na ljutu ranu. Da bi se melem konzumirao autor mu je dodao malo humora, i crnog i onog manje crnog, i dobio igrokaz koji se konzumira kao antidot.

“Oprosti Druže Stari” (Bezmetković) je angažovana predstava koja upire prstom u naša nepočinstva, podjele, čegrsti i omraze, kritikuje i opominje na razaranje sistema vrijednosti. Nastao iz potrebe da nam otvori oči, on progovara u ime većine, budi našu savjest i postaje naša savjest. “Bezmetković” ne pristaje na pristajanje. On je na neki način promoter građanskog bunta i građanske svijesti…

Ekipa mladih i onih starijih glumaca se uhvatila u koštac sa ovim projektom i trenutno se privode kraju čitalačke probe.

Premijera je zakazana za 19. jun u „Kulturnom centru Nikola Đurković“ u 20h.

U predstavi igraju: Ilko Marović, Dragan Buzdovan, Nađa Radonjić, Dušan Kustudić, Vojin Begović, Drago Rapovac i Anastasija Sredojević.

Režiju potpisuje Dragan Buzdovan.

Scenografiju  je uradio Marko Ševaljević

Muzičke numere i audio efekte Kristijan Đuranović

Dizajn propagandnog materijala Siniša Vukčević.

Najčitanije