24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – čekajući Vladu, prolongiraju stare planove

Krašići – foto Boka News novembar 2019.

Opština Tivat produžiće važenje svoj  svojoj aktuelnoj lokalnoj prostorno-planskoj dokumentaciji na na još neodređeni rok, jer država do sada još nije donijela osnovne planske dokumente iz važećeg Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata – Prostorni i Plan generalne regulacije Crne Gore.

Na dnevnom redu predstojeće  sjednice lokalnog parlamneta u Tivtu koja će se održati u petak je čak 31 odluka o izmjenama i dopunama važećih odluka o lokalnoj postorno-planskoj dokumentaciji, uključujuči tu i glavni, Prostorno-ubranistički plan Tivta (PUP) koji je inače,trebalo da važi do 2020. godine, 17 važećih Detaljnih urbanistilkih planova, te čitav niz manjih, tzv. urbanističkih projekata.

Svim tim dokumentima primjena  će se podužiti, kako stoji u predlozima koji idu pred odbornike, „do donošenja Plana generalne regulacije Crne Gore“.

Aktuelni Zakon o planiranju prostora i izgradnji objekata iza koje  stoji sada već bivši ministar održivog razvoja i turizma Pavle Radulović (DPS) usvoijen je krajem septembra 2017. a predviđa je obavezu da država donese novi Prostorni, te Plan generalne regulacije Crne Gore u roku od 36 mjeseci. Odluka o izradi tih planova na Vladi je zvanično donešena tek krajem prošle godine, a njih javnost do sada nije vidjela čak ni u formi nacrta, pa je neizvjesno kada će novi Prostorni i Plan generalne regulacije koji bi trebali da važe do 2040.godine uopšte biti usvojeni. Država je već značajno probila i rok od šest mjeseci od dana stupanja na snagu novog zakona da donese novi Orto-foto snimak teritorije Crne Gore koji je osnova za proces legalizacije bespravnih objekata, a koji je takođe bio jedna od fokalnih tačaka ovog zakona. U Tivtu je podnešeno čak 2.075 zahtjeva za legalizaciju na divlje podignutih cijelih ili djelova objekata, ali se veliki broj njih se ne može riješiti bez donošenja Plana generalne regulacije od strane države. To, uz činjenicu da je novi zakon donio i znatno jednostavniju proceduru za investitore da počnu gradnju objekata, jer je ukinuo izdavanje klasičnih građevinskih dozvola, kao i potpuno neefikasan rad Građevinsko-urbanističke inspkekcije MORT-a, u kojoj su u međuvremenu otkriveni i veliki korupcionaški skandali, doveo je do toga da Tivat u posljednjih godinu-dvije, brzo poprima obrise Budve – kao dosadašnjeg oličenja uništavanja prostora pretjeranom i divljom gradnjom. Opština to, zbog toga što su joj svi instrumen odlučivanja i kontrle uzeti iz ruku, može samo nijemo da posmatra i povremeno se oglasi rijetkim negodovanjem nekog od lokalnih funkcionera…

Krašići – foto Boka News novembar 2019.

Inače, odlučujući, 41.glas za usvajanje u Skupštini CG krajem septembra 2017. aktuelnog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata tada je došao od polanika HGI, Tivćanina Adrijana Vuksanovića koji se prethodno protivio ovom kontroverznom zakonskom riješenju. Vuksanović je ipak, noć prije glasanja u parlamnetu, drastično promijenio stav i podržao zakon koji je, ukinuvši građevinske dozvole i potpuno centralizujući oblast planiranja i zaštite prostora u Crnoj Gori, opštine pretvorio u nijeme svjedoke razaranja vlastitog prostora i njegovog nepovratnog trošenja pretjeranom gradnjom.

„Glasaćemo za ovaj zakon kako bi mu dali šansu, kako bi dali šansu jednom novom modalititetu upravljanju prostora vodeći računa kako se on sprovodi.”- rekao je tada Vuksanović, ističući da je glavna tačka sporenja bila smanjenje nadležnosti lokalne samuprave i povećanje centralizacije.

„Ministar je tu napravio jedan značajan iskorak tako što je ponudio da lokalne samuoprave utiču na donošenje urbanističkih projekata i da tako opštine mogu planirati svoj prostor što je jedan vid jačanja lokalne samouprave.“, rekao je krajem septembra 2017 u parlamentu Vuksanović koji je u međuvremenu postao i predsjednik HGI. Jedina članica vladajuće koalicije koja tada nije podržala ovaj Zakon bila je Forca čiji je poslanik Genci Nimanbegu kaza da je on za njih neprihvatljiv jer “ derogira prava koja sada imaju lokalne samouprave.”

U Tivtu se novi Zakon prema čijim je efektima svojevremeno rezervu izrazio i sam premijer Duško Marković(DPS), pokazao kao recept za svojevrsnu „budvanizaciju“ tog grada jer je doveo do prave eksplozije legalne, te u većoj mjeri i divlje gradnje od koje nisu prezali čak ni neki opštinski činovnici. Blokada lokalnim uoravama da se pitaju sa planiranjem sopstvenog prostora, sada dovodi i do toga da opštine poput Tivta, formalno moraju da produžvaju rok važenja sopstvenoj već dobrano dotrajaloj i prevaziđenoj planskoj dokumnetaciji, jer država koja je sve centralizovala, do sada nije donijela nove planove za cijeli prostor Crne Gore.

Izvor:S.L

Najčitanije