12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – hoće li Cacovo biti gotovo do lokalnih izbora u martu 2020 ?

do sada uradjeni ali neasfaltirani dio ulice Cacovo

Skoro godinu kasnije nego što je to posljednji put kada je govorio o Cacovu, obećao gradonačelnik Siniša Kusovac, Opština Tivat ovih je dana raspisala tender za treću i završnu fazu izgradnje saobraćajnice u naselju Cacovo u Donjoj lastvi.

Tender procijenjene vrijednosti 400 hiljada eura sa PDV-om zatvara sa 15.avgusta kada se predaju ponude zainteresovanih izvođača. Opština je propisala da očekuje da izabrani izvođač posao u Cacovu završi u roku od 50 dana od dana uvođenja u posao.

Treća faza radova na izgradnji saobraćajnice kroz to naselje podrazumijeva probijanje i završetak i posljednjeg dijela trase nove ulice na potezu od kuće Koprivica do kuće Orlovića u dužini od oko 200 metara, kao i asfaltiranje kompletne te i trase koja je izgrađena u proteklom periodu. Kroz novu ulicu već je u najvećoj mjeri „provučena“ i elektro i vodovodna instalacija, a kada saobraćajnica ona bude potpuno završena, instaliraće se i novih 14 stubova javne rasvjete.

Opština Tvat je u posao izgradnje oko 450 metara duge saobraćajnice u Cacovu koja bi nakon više decenija trebala da za desetak tamošnjih kuća obezbjedi kolski prilaz, ušla još u novembru 2016. Tada je sa podgoričkom kompanijom „Civil Engineer“ sklopljen ugovor vrijedan 181.879 eura sa PDV-om po kom je ta firma imala rok od 25 dana da završi radove predviđene prvom fazom. To se nije dogodilo, ali je Opština ipak ponovno,u maju 2017. sa  „Civil Engineerom“ sklopila još jedan ugovor za izvođenje druge faze radova u Cacovu, vrijedan 178.855 eura sa PDV-om. Ugovoreni rok za završetak posla bio je 40 dana, ali su se ti poslovi kraju priveli tek nedavno, prije oko mjesec dana. Čitavo to vrijeme od skoro tri godine, gradnju skromne ulice u Cacovu sa jednom kolovoznom trakom, a koja traje taman kao da se gradi autoput, pratili su brojni problemi i nezadovoljstvo mještana. Žitelji tog naselja imali su samo prekopanu usku i neasfaltiranu cestu kojom se ne može proći automobilima, razvaljenje potporne zidove, stepeništa i međe i aktivirana klizišta. U međuvremenu od izvođača i Opštine samo su dobijali niz opravdanja u vidu tvrdnji o teškoj konfiguraciji i lošem sastavu tla, podzemnim vodama, manjkavoj projektnoj dokumentaciji….ali put nikako da bude napravljen.

Uprkos drastičnom kašnjenju radova, Opština do sada nije preduzela ništa da od „Civil Engineera“ naplati makar ugovorene penale u visini od 5% vrijednosti te investicije, pa ostaje da se vidi hoće li toj firmi pripasti i treći, završni dio posla u Cacovu i da li će ta mala ulica konačno biti završena – na vrijeme da bude otvorena u kampanji za predstojeće lokalne izbora u Tivtu u martu naredne godine.

Izvor:S.L

Najčitanije