10.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Koordinacioni tim za pripremu i praćenje turističke sezone, u fokusu saobraćaj, vodosnabdijevanje…

Sa sastanka Kordinacioonog tima

Predsjednik Opštine Željko Komnenović danas je održao sastanak sa članovima Koordinacionog tima za pripremu i praćenje turističke sezone u Tivtu, a u fokusu razgovora bilo je regulisanje saobraćaja, vodosnabdjevanje grada, ali i problem nedostatka kadra sa kojim se, pored privrede, trenutno suočava i veliki broj javnih organa i službi.

“Sabraćajne gužve i vodosnabdjevanje sa Regionalnog vodovoda su ključni sistemski problemi sa kojima ćemo se suočiti ovog ljeta, a čije je trajno rješavanje u rukama državnih organa i Vlade” naglasio je Komnenović na početku sastanka.

On se osvrnuo na radove na magistrali u Opatovu koje izvodi kompanija “Montecco” za potrebe CEDIS-a, a čiji se završetak, zbog vremenskih uslova i nedostatka radne snage, mjesecima odlaže, zbog čega Tivat i primorje trpe veliku štetu. Poručio da su lokalna uprava i službe trenutno upućeni sami na sebe u rješavanju svih problema i obezbjeđivanju uslova za redovno odvijanje turističke sezone, koja je prema svim pokazateljima već počela.

Po posljednjim podacima Turističke organizacije, u Tivtu boravi 3069 gostiju, što je za gotovo 1000 više nego u istom periodu rekordne 2019. godine. V.d. direktorke TO Tivat Nina Lakićević istakla je da su najave za glavnu turističku sezonu izuzetno dobre, a trenutno najveći broj turista dolazi iz Rusije, Srbije, zatim Velike Britanije, Ukrajine, Njemačke i Turske. Na tivatskom aerodromu avio kompanije trenutno saobraćaju na ukupno 40 destinacija. Nedavno su otvorene nove vazdušne linije prema Baltičkim zemljama i Izraelu, a od nedjelje kreće i linija sa Kuvajtom. Veći broj dolazaka registruje i Granična policija, iz koje ističu da je u maju ove godine na graničnim prelazima registrovano 31% više stranih gostiju nego prošle, odnosno 6% više nego 2019. godine.

Tivatski vodovodni sistem, iako sa najmanjim gubicima na mreži od svih primorskih opština, 95% neophodnih količina vode tokom ljetnjih mjeseci obezbjeđuje od Regionalnog vodovoda “Crnogorsko primorje”, koji se zadnjih godina suočava sa velikim padom vodostaja na izvorištu Bolje sestre usljed dugogodišnjeg nezakonitog vađenja šljunka. Iz tivatskog “Vodovoda i kanalizacije” trenutno sprovode aktivnosti na povezivanju sistema sa Hercegnovskim vodovodom kako bi obezbjedili dodatno vodosnabdjevanje u slučaju potrebe. U redovnoj komunikaciji sa Regionalnim vodovodom prati se situacija oko vodosnabdjevanja i količina vode.

Sa sastanka Kordinacioonog tima

Kada su građevinski radovi u pitanju, kao i prethodnih godina, u skladu sa opštinskom odlukom u periodu glavne turističke sezone biće primjenjene restriktivne mjere sa zabranom izvođenja svih radova od 15. juna do 15. septembra, a uz izuzetke samo za pojedine projekte od opšteg i strateškog interesa.

V.d. direktora Direkcije za investicije Vlado Brguljan kazao je da se u narednim danima očekuje početak radova na izgradnji nove škole u Radovićima, okretišta kod OŠ “Drago Milović”, saobraćajnice na Cacovu i parkinga kod Muzičke škole, zatim i asfaltiranje više lokalnih saobraćajnica, kao i sanacija krova od gradske kapele za šta su neophodni povoljni vremenski uslovi. DOO “Komunalno” Tivat od narednog ponedjeljka kreće sa ljetnjim režimom rada i dežurstvima, a u sezonu ulazi sa pojačanom radnom snagom i opremom. U prethodnom periodu nabavljeno je 50 novih kontejnera zapremine 1.1m3 kao i dva nova press kontejnera, dok su istovremeno sa više lokacija uklonjeni nefunkcionalni podzemni kontejneri. Takođe, a u toku je procedura za nabavku specijalnog vozila za odvoz smeća, kao i čistilice za ulice, koji će značajno doprinijeti povećanju nivoa čistoće grada.

Koordinator Odjeljenja bezbjednosti Tivat Petar Rolović kazao je da će u saradnji sa Opštinom Tivat, ovog ljeta biti angažovan značajno veći broj saobraćajnih službenika u cilju regulisanja i ubrzanja protoka saobraćaja, a u planu je i organizovanje dodatne saobraćajne patrole na putnom pravcu prema Radovićima i Krašićima.

Od ukupno 44 registrovana kupališta u Tivtu, njih 30 biće u zakupu ove sezone. JP Morsko dobro do sada je zaključilo ukupno 77 ugovora za privremene objekte, terase, pristaništa i kupališta u Tivtu. U saradnji sa opštinskim Sekretarijatom za inspekcijski i komunalni nadzor JPMD vrši kontrolu privremenih objekata na obalnoj liniji i od 1. juna kreće sa drugim krugom kontrole svih objekata. Uskoro se očekuje dolazak i uključenje u saobraćaj četvrtog trajekta na liniji Kamenari – Lepetani. Iz Uprave za inspekcijske poslove najavljeno je da će od 3. jula do 30. avgusta biti pojačan rad inspekcijske kontrole na čitavom primorju, sa naglaskom na hotelske smještaje, ugostiteljske i trgovinske objekte, kupališta, suzbijanje sive ekonomije i rad bez odobrenja, te očekuju dobru saradnju sa svim lokalnim nadležnim službama.

Sezonu ljetnjih manifestacija, koncertom na Pinama 19. maja otvorila je TO Tivat, koja zajedno sa tri lokalne ustanove kulture najavljuje bogato kulturno ljeto, brojne fešte i događaje već od juna, među kojima i Sedamnaesto izdanje Međunarodnog takmičenja gitarista od 1-3. juna, Treći Međunarodni karneval od 8-11. juna i manifestaciju Žućenica fest koja je zakazana za 17. jun.

Krajem juna u organizaciji JU Centra za kulturu Tivat počeće još jedno izdanje Festivala Purgatorije, u okviru kojeg će tokom jula i avgusta biti priređeno čak 40 programa, od čega i dvije pozorišne premijere u produkciji i koprodukciji CZK. Svoj drugi po redu ljetnji program najavila je i JU Gradska biblioteka Tivat, koja će Tivatsko književno ljeto 2023 otvoriti početkom jula. Kulturne sadržaje organizovaće i JU Muzej i galerija Tivat, iz koje najavljuju i radove na uređenju kapele Sv. Mihovila u kompleksu Buća. Do 20. juna očekuje se i dolazak mobilnih tribina za prostor Atrijuma Buća, što će omogućiti održavanje kulturnog programa i na tom prostoru tokom ljeta.

Najčitanije