24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat – Svečano otvorena 68. Bućarska olimpijada

Tradicionalna 68. Bućarska olimpijada svečano je otvorena u Tivtu, u subotu na zogovima BK Kalimanjac u prisustvu velikog broja ljubitelja bućanja.

Olimpijadu je otvorio Željko Komnenović predsjednik tivatske opštine:

“Ako se za ijednu sportsku manifestaciju može kazati da je tivatska, koja sublimira sve tivatske vrijednosti, onda je to Bućarska olimpijada. Manifestacija koja okuplja poklonike bućanja, ovog tradicionalnog sporta, koji svake godine iz Tivta daje nove bućare, nove reprezentativce. Želim vam uspješno takmičenje u narednih mjesec dana i 68. bućarsku Olimpijadu proglašavam otvorenom” – rekao je Komnenović.

Prisutne su pozdravili ilija Pinjatić predsjednik BK Kalimanjac i Miro Petković, predsjednik BS CG.

Olimpijsku zastavu je podigao najstariji član Kalimanjca Milorad Ražnjatović a olimpijski plamen zapalio najmlađi član Karlo Pinjatić.

Kako su nam kazali organizatori za takmičenje se prijavilo 61 ekipa od čega 8 ženskih.

Svečano otvaranje uveličali su GPD Tivat i ansambl Toć iz Tivta.

Nakon svečanog otvaranja odigrana je revijalna partija između domaćina 68. Olimpijade BK Kalimanjac i prošlogodišnjeg pobjednika Bahusa.

Bućarska olimpijada- Sudija Toni Staničić mjeri čiji je punat na I olimpijadi u Đurđevom brdu 1952.

Podsjećamo, prva Bućarska olimpijada u Tivtu održana je 1952. u Đurđevom brdu. Te godine, nakon Drugog svjetskog rata, obnovljene su i u Helsinkiju održane ljetnje Olimpijske igre, odakle je Tivćanima stigla inspiracija za organizovanje ovog jedinstvenog takmičenja, koje se kroz decenije pretvorilo u najautentičniju tivatsku manifestaciju.

Najčitanije