32 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivat: Zabrana gradnje počinje već 1. juna

Gradnja legalizacija Boka -foto Boka News

Građani i posjetioci Tivta imaće ove godine mjesec dana više da odmore od građevinskih radnika, mašina i opreme koji na području te opštine u posljednje vrijeme intenzivno grade nove objekata, jer od 1. juna stupa na snagu sezonska zabrana izvođenja građevinskih radova na području najmanje bokeljske opštine, radi nesmetanog odvijanja špica ljetnje turističke sezone. Zabrana će trajati do 15.septembra.

“Razlog za donošenje Odluke o izmjeni i dopuni odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova tokom ljetnje turističke sezone leži u potrebi prilagođavanja zakonskih propisa sa potrebama turističkog sektora. Kako su turizam i ugostiteljstvo dominantna privredna grana u Tivtu, a turistička sezona u Tivtu se iz godine u godinu produžava, u što i sama Opština ulaže značajne napore, potrebno je ograničiti izvođenje građevinskih radova u periodu kada se odvija najznačajniji obim turističkog prometa. U proteklom periodu kao jedna od najznačajnijih pritužbi turista, posebno u periodu predsezone i postsezone, iskazana je buka sa gradilišta. Stoga je potrebno produžiti period zabrane izvođenja građevinksih radova na način da, umjesto 1. jula, zabrana počinje 1. juna”, obrazložili su odluku iz lokalne uprave.

Od zabrane se uz prethodnu saglasnost lokalne uprave, mogu izuzeti samo radovi na objektima i na infrastrukturi od javnog interesa, kao i na velikim investicionim projektima od značaja za nacionalnu ekonomiju.

Za kršenje odluke o zabrani izvođenja građevinskih radova predviđene su novčane kazne u odnosu od 30 do 1.000 eura za fizička lica, od 150 do 3.000 eura za preduzetnike, odnosno od 500 do 10.000 eura za pravna lica.

/S.L./

Najčitanije