15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

TO Tivat pokrenula inicijativu kontrolisanog potapanja broda sa ciljem razvoja ronilačkog turizma

Potopljeni jedrenjak – foto S.L.

Turistička organizacija Tivat (TOT) pokrenula je inicijativu da se napušteni stari jedrenjak tipa gulet koji već skoro dvije ipo godine polupotopljen leži u plićaku između Ostrva cvijeća i kupališta Kalardovo, odatle ukloni i kontrolisano potopi na adekvatnu lokaciju u Tivatskom zalivu gdje bi ubuduće služio kao atrakcija za razvoj ronilačkog turizma.

Ovaj dvojarbolni drveni brod dužine 22- metara već duže vrijeme propada u plićaku uvale Polja gdje će ga more udarima valova, prije ili kasnije sigurno potpuno razbiti i uništiti. Ukoliko se brod međutim prije toga odavde izvuče i onda kontrolisano potopi na morsko dno na dubinu od oko 20 do 30 metara gdje bi bio dostupan za obilazak gotovo roniocima gotovo svih kategorija obučenosti i uz upotrebu samo komprimovanog vazduha kao medijuma za disanje, stari gulet bi mogao postati atrakcija za ronilački turizam, kao i svojevrsni vještački greben, odnosno novo stanište za brojne vrste morskih biljaka i životinja.

Praksa namjernog potapanja starih brodova, prethodno očišćenih od ulja i ostalih zagađujućih matertija, ali i drugih tehničkih objekata poput aviona, u svijetu je veoma izražena jer se na taj način postiže nekoliko korisnih efekata: dobijaju se nova staništa za razne vrste riba, rakova i drugih morskih organizama, stvaraju atrakcije za ronilački turizam jer je ronjenje na olupinama (wreck diving) i posmataranje živog svijeta na njima jedan od najpopularnijih vidova organizovanih ronilačkih tura, a istovremeno potopljeni brod na morskom dnu stvara fizičku prepreku za evetualno nelegalno kočarenje u tom akvatorijumu.

„Turistička organizacija Opštine Tivat intenzivno radi na aktivnostima u cilju promocije grada i Crne Gore uopšte kao turističke destinacije. Poznato je da je Tivat prvi grad u Crnoj Gori koji je ušao u proces pristupa Green Destinations. Fokus je na održivom razvoju, očuvanju prirodnih resursa, zaštiti životne sredine i okretanju lokalnim i tradicionalnim vrijednostima.

Potopljeni jedrenjak

TO Tivat je stoga, došla na ideju da bi olupina broda koja se nalazi na lokalitetu Ostrvo cvijeća u Tivtu, mogla da se valorizuje u turističke svrhe na način da se ona kontrolisano potopi na adekvatnoj lokaciji u Tivatskom zalivu i iskoristi kao novi vještački greben-životno stanište za morske organizme, ali i nova turistička atrakcija za ronioce.”- objašnjava direktorica TOT-a Danica Banjević.

Ona je tim povodom uputila dopis Institutu za biologiuju mora u Kotoru, obavještavajući tu instituciju koja se bavi naučno-istraživačkom djelatnošću i zaštitom mora, o pokretanju inicijative za ovakvu valorizaciju olupine napuštenog drvenog jedrenjaka koja već dvije ipo dogodine propada u plićaku uvale Polja.

Direktor Instituta dr Aleksandar Joksimović je odgovorio predlažući TOT-u da na ovu temu organizuje okrugli sto kako bi sve zainteresovane strane, ali i državne instiutucije u čijoj je nadležnosti problematika mora i zaštite životne stredine, iznesu svoje mišljenje i stavove, “nakon čega će se sigurno iskristalisati prava odluka.”

“S obzirom da se radi o potpunom potapanju olupine broda, nemoguće je u ovom trenutku, bilo šta reći bez predhodnih razgovora svih relevantnih subjekata koji imaju interes za pokretanje ove aktivnosti. Verovatno vam je poznato da za su za ovakve aktivnosti, neophodna i predhodna istraživanja biodiverziteta i njegovog stanja na pomenutoj lokaciji.”- naveo je u Joksimović u odgovoru TOT-u.

Potopljeni jedrenjak

Do sada je u Crnoj Gori bilo pokretano više sličnih inicijativa za namjerno potapanje dotrajalih ili napuštenih starih, prevenstveno vojnih brodova, ali nijedna još nije relizovana na institucionalno prihvaćen i podržan način. Grupa ljudi iz Budve međutim, “na svoju ruku” je prije nekoliko godina ostvarila slične projekte i na taj način su u podmorju Budve i Paštrovića potopljena tri rashodovana drvena minolovca nekadašnje Jugoslovenske Ratne Mornarice, a koja su prethodno kupili budvanski privatnici i jedno vrijeme neke od tih brodova koristili i u turističke svrhe, prije nego što su ih namjerno potopili i pretvorili u ronilačke atrakcije i ribarske pošte za ulov kvalitetne bijele ribe.

Stari dvojarbolni gulet koga TOT sada želi pretvoriti u ronilačku atrakciju, nepoznati počinioci su u junu 2019. bili počeli da na divlje režu kao sekundarnu sirovinu u uvali Bonići kod Tivta. Brod je nekoliko dana kasnije prebačen uvalu Polje sa sjeveroistočne strane Ostrva cvijeća, gdje je međutim, u njegov trup prodrlo more i gulet je, oštro nagnut na lijevi bok, polupotonuo i nasio na plitko muljevito dno u blizini obale. Nadležni državni organi i pomorske vlasti koje su potom po prijavi građana izašle na lice mjesta, konstatovale su da na brodu nema nafte i ulja i da on ne predstavlja opasnost za zagađenje mora. Inspektor sigurnosti plovidbe Željko Lompar je tada kazao da polupotopljeni brod na mjestu gdje se nalazi u uvali Polje predstavlja opasnost za sigurnost plobvidbe tim dijelom akvatorijuma i da stoga, odatle mora biti uklonjen, ali se to nije desilo ni više od dvije ipo godine nakon ovog incidenta.

Izvor:S.L

Najčitanije