20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalna Pašticada okupila mještane i furešte svih generacija

Prčanjska pašticada održana je u Domu slobode u sklopu programa mjesne karnevalske ceremonije, u prisustvu oko 180 zvanica, isključivo muškaraca, kako onih iz lokalnih domaćinstava, mještana, tako i „fureštih“ – prijatelja i poštovalaca ove jedinstvene tradicionalne fešte. Karnevalska lutka pod imenom Mondo  Palamudos  zvani  Mića spaljena je prošle nedjelje na mjesnoj rivi kao glavni krivac za nedaće ove komunitadi, ali je za njim ostao „Testament“ koji je uz večeru ovom prilikom javno pročitan pred okupljenima u sali. Na meniju je glavno jelo bila pašta u sosu od junećeg mesa, pilo se i jelo „na repete“, šale i smijeha bilo je na pretek, a za dobru atmosferu, lijep štimung i zabavu, pored organizatora iz Udruženja „Bope“, pobrinuli su se vokalni solista Vesko Belada i humorista Dragan Sklender-Pele.

-A sad, napunite čaše…Srećni bili, mnogo ljeta živjeli, mnogo ljeta srećni bili, bili, mnogo ljeta živjeeeliii! Bravo ljudi, živjeli!, zdravica je koju su svi prisutni otpjevali uglas, zajedno sa Zvonkom Usanovićem, predstavnikom NVO „Bope“. Posebno je pozdravio goste- gradonačelnika Vladimira Jokića,  Jovana Ristića, direktora TO Kotor i Miloša Dževerdanovića, predstavnika Kulturnog centra „Nikola Đurković“. „Odavno nas ovako nije Opština podržala, bar prisustvom“, prokomentarisao je u šali Usanović.

Usanovićev pozdravni govor – Pašticada 2024.

-Vaše prisustvo, kao i svake godine, dovoljno govori o značaju ovog tradicionalnog okupljanja,  zato vas srdačno pozdravljam u ime NVO Bope i MZ Prčanj, a opose u ime Karnevalskog odbora, koji godinama Prčanjsku pašticadu u ljetnu Mušuljadu pripremaju. Ne smijemo zaboraviti naše stare članove Karnevalskog odbora, koji nisu više među nama, koji su nam svojim primjerom pokazali kako da radimo i da održimo ovu našu tradiciju. Stoga, budite mi zdravi veseli, da se svake godine ovako družimo, samo pazite, novi karnervao je već tu, među vama, jer njegova duša je u svako doba kod vas prisutna.

Popijte got vina i nazdravite jedni drugima, pa tako zaboravite na tekuće probleme i slušajte „Testament“, pa đe se ko nađe. Posebno se zahvaljujem našim vrijednim domaćicama- Lidiji, Vjeri, Vesni i Ljilji iz kužine, (što je popraćeno ovacijama i burnim aplauzom, prim.aut). Na isti način, zahvaljujem se našim dragim sponzorima koji nas godinama podržavaju i ova manifestacija ne bi bila moguća bez njihove domaćinske pomoći. Ove godine nećemo ih nabrajati, već ćemo ih našim srdačnim aplauzom  pozdraviti, kazao je uz zdravicu Zvonko Usanović. Kako je objasnio, ove godine su napravili promjenu- umjesto da prodaju ulaznice od kuće do kuće, zainteresovani su sami dolazili do kancelarije MZ da bi je kupili. Ova praksa će se nastaviti i narednih godina.

Pašticada – Jokić i Ristić među zvanicama

S koljena na koljeno

Matija Mihović pamti Pašticadu još iz osnovne škole, kada se kao osmogodišnjak sa društvom maskirao u različite maske. Tih godina bio je aktivni učesnik karnevalskog defilea, vukao je karnevalsku lutku. Kasnije, kao punoljetan, uz oca je dolazio na Pašticadu, a sada, već tridesetogodišnjak, kada je i sam postao otac, on sa suprugom vaspitava svoju djecu u istom tradicionalnom karnevalskom duhu. Njegovi mališani redovno se maskiraju za karneval, a ponekad osvoje i po neku nagradicu, što im je dodatan motiv da i dalje učestvuju u ovim feštama.

-Prenosimo ovu tradiciju „s koljena na koljeno“. Od svoje 18. godine redovno učestvujem na svaku pašticadu, ne propuštam nijednu, svake godine je gušt družiti se sa prijateljima iz mjesta, uvijek ima nešto novo da se čuje, da se nasmijemo novim „škercima“, kaže Mihović i dodaje da bi bilo lijepo da se u okviru Mjesne zajednice organizuju neke zajedničke fešte i za parove, a ne samo za muškarce.

Radovan Raško Nikolić i Savo Banićević, mladi pomorci iz Prčanja, za sebe kažu da su pravi „Prčanjoti“, mada su zbog prirode svog posla tokom godine možda više van mjesta no u njemu.

-Mi smo prave „bope prčanjske“, mada nas, kao pomorce neki možda vide i kao „furešte“.  Sjećamo se prvih pašticada, mada je sada mnogo ljepše. Lijepo je doći s broda, sresti se sa svim ovim fureštima i domaćim ljudima, pozdraviti ih, malo se podružiti, popit` čašu vina sa njima, od srca se nasmijati – baš je lijepa atmosfera.  Sad se tek zahuktava, kad krene čitanje „Testamenta“, kažu Nikolić i Banićević.

Ovo je 48. po redu pašticada, koju su ranije organizovali članovi odbora za karnevalske fešte, iz kojeg su ponikle i „Bope“.

-Evo, poslije dugo godina nam je i predsjednik Opštine sa svojom ekipom koja nam je pomogla u organizaciji, ukazao čast da bude večeras tu sa nama. Došlo je oko 180 gostiju, paštu je pripremio Dragiša Konatar-Gile, profesionalni kuvar. Pašta je skuvana od 30-ak kila mesa i 20-ak kila tjestenine, bilo je i oko 15 kila predjela- suhomesnatih proizvoda, sira, maslina, salate, obezbijeđeno je oko 140 litara vina, oko 250 flaša piva, 30-ak litara soka…Testament je tekst zatvorenog tipa, ne objavljuje se nigdje, ostaje u Domu. To je jedna šaljiva strana naših bulikana iz prošle godine, naše „greškice“ koje smo odjenuli u šaljivo ruho.

Mi smo kao organizacija originalni, „Pašticada“ je jedinstvena manifestacija, na ovim prostorima je prepoznatljiva, nemamo saznanja da se igdje održava nešto slično, ali ne ljutimo se, ako neko želi da proba da organizuje, neka nas nazove, pa da probamo, što da ne, poručuje Usanović.

Hodočasnik među gostima

Francuz Lui Ontona krenuo je prije tri mjeseca pješice iz Pariza na hodočašće za Jerusalim i put ga je nanio u Kotor, zatim na Prčanj, gdje ga je u Samostanu crkve Sv. Nikole ugostio župnik don Željko Pasković.  Na poziv članova Udruženja „Bope“, uživao je u atmosferi pašticade, uz specijalitet pašte sa mesom.

Hodočasnik Lui i don Željko Pasković

-Nikad ovo nisam vidio u životu. Veoma mi je važno da upoznam tradiciju različitih zemalja kroz koje prolazim na svom putu. Danas je treći mjesec kako sam otišao iz kuće, 2.200 kilometara sam do sada prešao pješačeći.

Odmoriću ovdje do utorka i onda na „čistu srijedu“ nastavljam dalje. Dnevno prelazim po 30 kilometara, a sljedeće odredište su mi Rafailovići. Nadam se da ću za tri mjeseca stići u Jeruzalem, sada sam negdje na polovini hodočasničkog puta, kazao je  Lui za Boka News.

Od konobe do Doma slobode

-Ova tradicija je počela prije Drugog svjetskog rata, nemamo tačan datum kad je to počelo. Poslije rata se pašticada održavala nakon spaljivanja karnevala u skromnijim okvirima, po nekim konobama, nije bila u ovom obimu. Određeni ljudi koji su se okupljali bili su počašćeni, neka majka, baba, tetka, strina, ujna im je pripremala paštu na domaći način, oni bi se tako proveselili, zapjevali, izguštirali taj svoj trud. Prva pašticada ovakvog tipa napravljena je 1974. godine, prije 50 godina, a zvanično je evidentirana od 1976. godine. Par godina kasnije je nastala i fotografija karnevalske grupe (izložena u holu Doma kulture), čiji su članovi (izuzev nekolicine preminulih), do današnjih dana aktivni učesnici i organizatori karnevalskih fešti.  Ovo je ogroman rad u smislu da se uskladi milion detalja, a da se to ne primjeti u organizaciji, kaže Zvonko.

Maškare sa Prčanjskoga karnevala 1978. godine

Riječ vrednija od para

Nevladino udruženje „Bope“ je osnovano prije 15 godina, sa ciljem da njeguju tradiciju Prčanja, Boke – pučke svečanosti, karneval, maskembal za djecu, ljetnje fešte…Opština ih pomaže u skladu sa svojim mogućnostima, a veliki oslonac su im prijatelji preduzetnici. Od prošle godine „Bope“ imaju i svoj sajt, gdje trenutno uređuju istorijat lokalne tradicije.

– Čini mi se da i nismo uvijek prepoznati kao neko ko njeguje tradiciju, ali evo, ove godine smo prvi put imali jedan iskreni dogovor da se uskladi bar kalendar i dobili smo pravu podršku od lokalne uprave. Pare uvijek fale, ali kad imaš riječ, na koju uvijek možeš računati, osloniti se, to nam puno više znači od para.  Mladi se uključuju, ali treba da uključe i mozak, pored života, dodaje u šali Usanović.

/M.D.P./

Najčitanije