14 C
Kotor

Slušaj online radio

Tradicionalno proslavljen Dan bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi i praznik Svetog Jeronima

Bokeljska mornarica HN

Tradicionalnim Bokeškim kolom i svečanim defileom ulicama Herceg Novog, članovi Bokeljske mornarice 809 – podružnice Herceg Novi obilježili su juče svoj Dan i praznik Svetog Jeronima



Predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić sa saradnicima, prisustvovao je svečanosti povodom proslave Dana Bokeljske mornarice 809 – podružnica Herceg Novi, Dana oslobođenja Herceg Novog od turske okupacije i Dana Svetog Jeronima.

Zajedničko poštovanje tradicije i običaja, obilježavanje praznika, predstavlja najveće kulturno i istorijsko bogatstvo Herceg Novog, ono po čemu je ovaj grad prepoznatljiv.

Na platou ispred zgrade Opštine, odred Bokeljske moranice 809 – podružnice Herceg Novi sa prijateljima iz Kotora i Tivta, dočekao je i pozdravio predsjednik Opštine Herceg Novi, Stevan Katić i državnu zastavu predao admiralu Mirku Vičeviću.

Bokeljska mornarica HN

Nakon raporta, predsjednik Katić je obavio smotru odreda, kojoj je između ostalih prisustvovao i predsjednik Hercegnovske podružnice Milorad Nešić. Svečana povorka krenula je potom ka Starom gradu, praćena zvucima Mjesne muzike Đenović i brojnim građanima uz simbolično otvaranje vrata od grada, tada oslobođenog od turske vlasti.

Pred crkvom Svetog Jeronima, postrojen je Glavni odred Bokeljske mornarice 809 za smotru koju je obavio admiral Vičević, a nakon počasnog plotuna, odigrano je tradicionalno kolo Svetog Tripuna.

Dvodnevna proslava završena je svečanom misom u crkvi Svetog Jeronima.

Sveti Jeronim – foto Boka News

Sveti Jeronim zaštinik  grada

Sveti Jeronim crkveni otac i  učitelj, iz Stridona u Dalmaciji, rođen je 340 godine, preminuo je 420 godine. Bio je sin ilirskih hrišćanskih roditelja, no kršten je kasnije, u Rimu, gde je studirao retoriku. Živio pustinjačkim životom, bavio se pisanjem i prevođenjem. Jeronim, koji je bio izuzetan poznavalac latinskog jezika, preradio je postojeće prevode Novog zavjeta. Njegov prevod se zove Vulgata („prevod za narod“ – na latinskom).

Podsjetimo, 30. septembra 1687. godine, na dan Svetog Jeronima, nakon dugotrajnih borbi sa Turcima, na čelu savezničkih snaga u Herceg Novi ulazi vojskovođa Jeronim Korner i sa ovim činom Boka Kotorska kao cjelina biva uključena u Republiku Svetog Marka.

Najčitanije