24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Treba li Boki Kotorskoj ribarska luka – Anketa

Treba li Boki Kotorskoj ribarska luka – Anketa
Ribari – foto Boka News

Izgradnja ribarskih luka je jedan od uslova za ulazak Crne Gore u Evropsku uniju u okviru poglavlja 13 – Ribarstvo.

Za sada u Crnoj Gori nemamo izgrađenu ni jednu ribarsku luku, luku prvog iskrcaja ribe prema standardima EU (skladištenje, čuvanje ribe, čišćenje, vezivanje ribarske flote). Za izgradnju su prvobitno predlagane ribarske luke u Ulcinju, Baru, Budvi i Boki Kotorskoj- Herceg Novi.

Za sada je izvjesno da bi se ribarska luka trebala graditi u Ulcinju, a ministar poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Vladimir Joković ranije je kazao da bi se za drugu odredila lokacija u Baru ili u Boki Kotorskoj.

Ministar je ukazao i na problem da lokalne vlasti više žele da na pojedinim lokacijama vide turističke rizorte umjesto ribarskih luka.

Inače, u Crnoj Gori ima oko 250 profesionalnih ribara i preko 300 sportskih ribolovaca.

Ribari – Foto Ministarstvo poljoprivrede – plovilo nabavljeno iz projekta MIDAS 2

Bez luke ribari ne mogu ni loviti, niti se baviti tom djelatnošću, ni imati bolja plovila. Crna Gora ima ogromne resurse ribe za komercijalni izlov plave ribe (srdela i inćun) kao i bijela riba (oslić, barbun) koja se nažalost ne iskorišetena. Komercialni lov kočama i plivaricama se ne potencira i ne ulaže se od strane države ali se zato forsira mali privredni ribolov barkama od 4 m do 10 m dužine, poručuju iz Udruženja profesionalnih ribara na moru.

“Ova praksa i uništavanje komercialnog ribolova traje već punih 15 godina. Ne znamo tačan razlog ali mislimo da je ovo proizvod nečijeg ne znanja od bitnih subjekata koji prate ribarstvo a koji bi trebali da razvijaju ribarstvo. Zbog toga cvijeta uvoz ribe koja je u visini 20 miliona eura na godišnjem nivou i svake godine je u porastu.

Kao proizvod ovakve politike u zadnjih 15 godina i nezainteresovanosti svih Vlada Crne Gore došli smo u situaciju da će komercialno ribarstvo kočama i plivaricama nestati a da će naše resurse u budućnosti loviti moćna ribarska flota EU, jer su riblji resursi zajednički u EU“, poručuju iz Udruženja profesionalnih ribara na moru i  Nacionalnog udruženja proizvođača ribe Crne Gore.

Osnovni preduslov za dalji razvoj ribarstva su upravo ribarske luke.

Najčitanije