27.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Trg od knjige od 15. do 17. oktobra: Poziv na čitanje i sanjanje

Trg od knjige

U skladu sa aktuelnom epidemiološkom situacijom i propisanim mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela Crne Gore, pod pokroviteljstvom Opštine Herceg Novi, Sekretarijat za kulturu i obrazovanje i JU Gradska biblioteka i čitaonica Herceg Novi organizuju 18. MSK Trg od knjige 2020, u terminu 15-17. oktobar 2020. godine.

„Čitajte. Malo više dobrih knjiga, malo manje štampe. Malo više sebe, malo manje druge. Malo više snove, malo manje stvarnost. Malo više trenutak, malo manje dane“ – misao njemačkog nobelovca Hermana Hesea je izabrana za slogan ovogodišnjeg Sajma. Kako objašnjavaju organizatori, namjera je da ova manifestacija podstakne na čitanje i ukaže na potrebu da se čovjek okrene sebi i svojim snovima.

„Epidemija COVID-19 umnogome je promijenila svijet, zaustavila ili usporila gotovo sve djelatnosti pa i manifestacije kulture. Specifičnost su sajmovi knjiga koji okupljaju veliki broj ljudi. Mnogi su otkazani ili odloženi, ili su organizovani sa značajno redukovanim obimom programa. Organizatori 18. MSK Trg od knjige 2020, nakon odlaganja u julu, odlučili su da, u cilju održavanja kontinuiteta, ipak realizuju redukovani program Sajma. Prinuđeni smo ove godine da odustanemo od dijela ustaljene koncepcije, gostovanja brojnih izdavača iz Crne Gore i okruženja sa aktuelnom produkcijom, pisaca, prevodilaca, književnih kritičara, glumaca i muzičara. Epidemiološki uslovi nametnuli su i izmještanje Sajma sa Trga u Dvoranu Park”, saopšteno je iz Gradske biblioteke i čitaonice.

Program obuhvata Predavanje povodom jubileja 90 godina od rođenja Borislava Pekića, predstavljanje novog 39. broja časopisa Boka: zbornik radova iz nauke, kulture i umjetnosti, a kao prateći program ponovljenu izložbu Prve novine u Boki – Boka: glasnik za opće interese Bokelja 1908-1909. godine. Obezbijedili smo i tri projekcije sa književnim predloškom: TV dramu Zlatno runo Beogradskog dramskog pozorišta, TV film RTS Proleće na poslednjem jezeru (jedna epizoda iz ambasadorskog života Iva Andrića 1941. godine) i film Leopardi, u režiji Marija Martonea o čuvenom italijanskom pjesniku i misliocu Đakomu Leopardiju.

Iz Gradske biblioteke i čitaonice zahvaljuju Ambasadi Italije u Crnoj Gori i Nj. E g. Luki Zelioliju ambasadoru, reditelju Nebojši Bradiću i Radio televiziji Srbije, koji su omogućili pravo na jedno javno prikazivanje pomenutih ostvarenja.

Programi se održavaju u Dvorani Park, 15-17. oktobra, sa početkom u 19.00 časova. Izložba Prve novine u Boki – Boka: glasnik za opće interese Bokelja 1908-1909. godine biće otvorena za posjetioce u terminima od 09.00 – 15.00 i od 18.00 do 21.00.

Broj posjetilaca je ograničen. Zato organizatori mole zainteresovane posjetioce da svoju besplatnu kartu obezbijede na vrijeme u Gradskoj biblioteci (od srijede 14.10. u radno vrijeme Biblioteke ) ili u Dvorani Park (od četvrtka 15.10. od 09.00 – 15.00 i od 18.00 do 21.00).

Program i bilten 18. MSK Trg od knjige možete preuzeti putem linka ispod teksta, ili na portalu Biblioteke www.bibliotekahercegnovi.co.me

Bilten (.pdf)

Najčitanije