17 C
Kotor

Slušaj online radio

Tri kompanije i dalje zainteresovane za aerodrome, čekaju se konačne ponude

Tri kompanije i dalje zainteresovane za aerodrome, čekaju se konačne ponude
Aerodrom Tivat – foto Boka News
Tri kompanije su i dalje zainteresovane da daju konačne ponude za crnogorske aerodrome, kazao je premijer Milojko Spajić. Kako je naveo, smatra da bi koncesija bila dobra za državu, jer bi njeni prihodi bili minimum deset odsto od ukupnih koje aerodromi ostvare.
Spajić je u intervjuu agenciji Mina kazao da Vlada prepoznaje slabosti turističkog sektora i činjenicu da su aerodromi usko grlo turističke privrede. Prema njegovim riječima, naslijedili su stanje od 2018. ili 2019. godine, odnosno tender za koncesije za aerodrome i jako neodgovoran odnos prema Svjetskoj banci (SB) i Međunarodnoj finansijskoj korporaciji (IFC), koji je konsultant u tom projektu.
– Mi smo razvlačili taj proces sedam godina i našli smo se na neformalnoj “crnoj listi” SB upravo zbog tolike neozbiljnosti i nemarnosti. Mi ne želimo da budemo neozbiljni, naročito prema ozbiljnim institucijama kao što je SB. Želimo najbolje moguće partnerstvo sa njima i zbog toga moramo da se odgovorno odnosimo”, saopštio je Spajić.
On je poručio da će Vlada dovesti taj proces do kraja i vidjeti kakve su ponude.
– Mi sedam godina tapkamo u mjestu i napravili smo status naše zemlje kao jako neodgovorne i doveli do toga da smo praktično smo na “crnoj listi” SB zbog neozbiljnog ponašanja – rekao je Spajić.
On je dodao da su tri kompanije, finalisti tendera, i dalje zainteresovane da daju finalne ponude za aerodrome.
Aerodromi CG
– Vidjećemo kakve su finalne ponude i kao država ćemo se odrediti po tom pitanju kada ih dobijemo – kazao je Spajić.
On smatra da bi koncesija bila dobra za državu, jer bi njeni prihodi bili minimum deset odsto od ukupnih koje aerodromi ostvare.
– To je jedna povoljna stvar. Međutim, postoje mnogi dijelovi tog koncesionog ugovora koji su jako nepovoljni za državu, tako da ćemo intenzivno raditi na tome da, ukoliko budemo išli prema koncesiji, finalni ugovor zaštiti sve interese države – poručio je Spajić.
On je dodao da će koncesionari morati da pokažu da će doprinijeti crnogorskoj ekonomiji i turizmu, te da će investirati značajna sredstva u razvoj aerodroma i turističku ponudu.
Izvor:eKapija

Najčitanije