24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Tivatsko kulturno ljeto – tri romana u tri dana: Večeras promocija romana “Vakuum”

Tivatsko kulturno ljeto – tri romana u tri dana: Večeras promocija romana “Vakuum”
Književno ljeto

JU Gradska biblioteka priređuje promociju tri romana u tri dana.

Večeras u Đardinu JU Muzej i galerija od 21. 30 predstaviće se roman “Vakuum” Jovane Dišić sa kojom će razgovarati Marija Radić urednica u izdavačkoj kući Vulkan.

Jovana Dišić osnovne i master akademske studije završila je na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom. Upravlja Narodnom bibliotekom „Stevan Raičković“ Kučevo, u kojoj uređuje i vodi književni program. Glavni je i odgovorni urednik Maksima, časopisa za književnost, umjetnost i kulturu, koji izdaje ova biblioteka. Njen prvi roman Vakuum nagrađen je Nagradom „Miloš Crnjanski“ za 2022/2023.

Sutra veče, na istom mjestu i u isto vrijeme, biće riječi o romanu “Pakrac” Vladana Matijevića sa kojim će razgovarati urednik izdanja Gradske biblioteke dr Miomir Abović.

Vladan Matijević je srpski književnik. Dobitnik je Andrićeve nagrade za najbolju knjigu priča 2000., Ninove nagrade kritike za najbolji roman 2003. i Nagrade Beogradski pobednik za najbolji roman 2023. Do danas je objavio četrnaest knjiga, većina je imala više izdanja. Romani su mu prevođeni na francuski, nemački, španski, italijanski, bugarski i makedonski jezik.

Za četvrtak je planirana promocija autora Zorana Ferića sa kojim će razgovarati dr Miomir Abović.

Zoran Ferić je diplomirao jugoslavistiku na zagrebačkom Filozofskom fakultetu i radi kao profesor hrvatskog jezika. Prvu knjigu priča, «Mišolovka Walta Disneya» objavio je relativno kasno, 1996. godine u zagrebačkoj Nakladi MD. Za drugu knjigu priča, «Anđeo u ofsajdu», objavljenu 2000. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski i Nagradu Jutarnjeg lista za najbolju proznu knjigu godine. Treću knjigu, roman «Smrt djevojčice sa žigicama» objavio je 2003., a zbirku kolumni koje su izlazile u tjedniku Nacional objavio je 2004. u izdavačkoj kući Profil international pod naslovom «Otpusno pismo». Petu knjigu, roman «Djeca Patrasa» objavio je 2005. u biblioteci Premijera Jutarnjeg lista. Za roman Kalendar Maja dobio je nagradu Jutarnjeg lista za proznu knjigu godine, godišnju nagradu Vladimira Nazora i Kiklop, nagradu pulskog sajma knjiga. 2012. izašla mu je knjiga sabranih kolumni u izdanju kuće v.b.z. pod naslovom „Apsurd je zarazna bolest.“ Roman „Na osami blizu mora“ izašao je 2015. u izdanju v.b.z-a. Obiteljski roman Putujuće kazalište izašao je pandemijske 2020. isto u izdanju v.b.z.-a, a kratak poetski roman Dok prelaziš rijeku izašao je 2022., u izdanju iste izdavačke kuće.
Knjige su mu prevedene na desetak jezika.

Najčitanije