17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Trump siguran nakon pokušaja atentata na Floridi, osumnjičeni uhapšen

Trump siguran nakon pokušaja atentata na Floridi, osumnjičeni uhapšen
Donald Trump Foto: Carlo Allegri / REUTERS

Bivši američki predsjednik i republikanski kandidat Donald Trump “siguran” je nakon očiglednog pokušaja atentata na njega u nedjelju na Floridi, javlja Anadolu.

“Predsjednik Trump je na sigurnom nakon pucnjave u njegovoj blizini. Za sada nema više detalja”, rekao je njegov direktor komunikacija Steven Cheung.

Saopćenje je uslijedilo odmah nakon izvještaja da su se čuli pucnji ispred Trump International Golf Cluba u West Palm Beachu, a Federalni istražni biro (FBI) je rekao da istražuje incident kao mogući pokušaj atentata na Trumpa.

“FBI je odgovorio na West Palm Beach Florida i istražuje ono što se čini kao pokušaj atentata na bivšeg predsjednika Trumpa”, saopćeno je.

Incident se dogodio skoro dva mjeseca nakon što je Trump ranjen tokom pokušaja atentata 13. jula, kada je Thomas Matthew Crooks, 20-godišnji napadač, otvorio vatru na Trumpa tokom predizbornog skupa u okrugu Butler.

Zvaničnici za provođenje zakona rekli su novinarima da su uhapsili osumnjičenog kojeg su agenti američke tajne službe uočili s puškom ispred Trumpovog golf kluba.

Šerif okruga Ric Bradshaw rekao je da “trenutno imaju nekoga u pritvoru koji je potencijalni osumnjičeni”.

Kako je kazao, Trump je bio od 365 do 457 metara udaljen od napadača, koji je uperio pušku kroz ogradu na Trumpovom terenu za golf.

Osumnjičeni je identifikovan kao Ryan Wesley Routh (58) sa Havaja, objavio je “The New York Times” i Fox News, pozivajući se na neimenovane službenike za provođenje zakona.

Prethodno je, pozivajući se na lokalne organe za provođenje zakona, Trumpov sin Donald Trump mlađi rekao da je automatsko oružje AK-47 otkriveno u grmlju.

Trump je rekao da je “siguran”.

“U mojoj blizini je bilo pucnja, ali prije nego što glasine počnu da izmiču kontroli, želio sam da prvo čujete ovo: siguran sam i dobro. Ništa me neće usporiti. Nikad se neću predati”, poručio je Trump.

Predsjednik Joe Biden i potpredsjednica Kamala Harris upoznati su sa sigurnosnim incidentom u Trump International Golf Clubu, gdje je Trump igrao golf, saopćila je Bijela kuća.

“Drago mi je da je siguran. Nasilju nije mjesto u Americi”, rekla je Harris.

Najčitanije