20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Turiste tjeramo visokim cijenama i saobraćajnim kolapsom

Turiste tjeramo visokim cijenama i saobraćajnim kolapsom
Boka Kotorska – foto Boka News

Završetak autoputa do granice sa Srbijom i novi put od Dubrovnika do Ulcinja prioritet



Dok je predsezona bila korektna, čak i bolja od očekivanog, špic turističke sezone je podbacio, ocijenio je ekonomski analitičar Davor Dokić.

Po njegovim riječima, iako je posjeta u avgustu bila veća nego u julu, to nije bilo na nivou prethodnih godina.

Razlog za manju posjetu vidi prvenstveno u veoma lošoj cjenovnoj politici.

– Smatram da su kod nas cijene izuzetno visoke. Naša cjenovna politika je veoma loša i sljedeće godine ćemo morati svi, uključujući Vladu i lokalne samouprave, maksimalno da poradimo na rješavanju tog problema – ističe Dokić.

Prema njegovom mišljenju, jedan od gorućih problema naše turističke ponude koji iziskuje i momentalnu reakciju jeste i nedostatak putne infrastrukture, prije svega zaobilaznica oko primorskih gradova.

Kako dodaje, mjesece poslije postsezone moramo da iskoristimo na pravi način i da mnogo spremnije dočekamo turiste u 2025. godini.

– S obzirom na to da imamo tradicionalno uspješne postsezone, finansijski efekat će biti na nivou očekivanog, pa ćemo doći do iznosa od milijardu i po, koliko je bilo projektovano uoči ove sezone. Ali sa boljom organizacijom možemo imati znatno veći broj turista – smatra Dokić.

Kada je putna infrastruktura u pitanju, ukazuje da Crna Gora ima niz neuralgičnih tačaka koje treba što prije rješavati.

Podsjeća da prostorni plan još nije donijet, da nemamo zaobilaznicu oko Budve, pa svi putnici moraju da prođu kroz grad da bi stigli do Tivta, Kotora i Herceg Novog. Kako je naglasio, izgradnja više puta najavljivane zaobilaznice oko Budve od desetak kilometara, od sela Markovića do Lastve, omogućila bi da se saobraćaj u prestonici turizma rastereti za bar tridesetak odsto.

– Mogli bismo da učinimo dosta toga samo ako budemo organizovani i krenemo na vrijeme. Nerealni planovi, poput ovih koje je najavio premijer Milojko Spajić o izgradnji 18 dionica auto-puta i brzih cesta, samo nam odmažu. Prioritet mora biti završetak auto-puta do granice sa Srbijom i Jadransko-jonska magistrala, odnosno novi put od Dubrovnika do Ulcinja, kako se ne bi prolazilo kroz naše primorske gradove i kako bi se izbjegao saobraćajni kolaps kojem smo svjedoci – kaže Dokić.

Ističe da je Crna Gora uvođenjem sankcija Rusiji i pridruživanjem zabrani letova aviona iz te zemlje napravila veliku grešku i išla protiv svojih interesa.

– Ova sezona je potvrdila da nismo uspjeli da nadoknadimo izostanak ruskih turista, koji su bili naši najbolji gosti i koji su kod nas ostavljali najviše novca – kazao je Dokić.

Kod nas niko ne razmišlja ozbiljno o održivom turizmu

O održivom turizmu, kao imperativu velikih turističkih zemalja, kod nas niko ne razmišlja ozbiljno, smatra Dokić.

– Činjenica da zemlja čiji BDP najvećim dijelom zavisi od turizma doskoro nije imala ministarstvo turizma govori o odnosu političkog establišmenta prema najvažnijoj privrednoj grani. Kod nas je turizam i dalje prepušten samom sebi i stihiji. Naša turistička politika u budućnosti mora biti bazirana na strategiji rizorta, za šta je neophodno da stanemo sa betonizacijom i hiljadama stanova. Rizorti bi nam donijeli mnogo veći prihod, a mnogo manju gužvu – zaključio je Dokić.

Kako je dodao, pokazalo se da finansijski efekat koji smo imali sa ruskim turistima ne možemo nadoknaditi gostima sa Zapada.

– Nismo našli zamjenu za ruske goste, koji su, za razliku od zapadnoevropskih, skloni da pređu preko buke i gužve, naših najvećih turističkih mana. Sada moramo da tražimo alternativu za turiste iz Rusije. Koncept turizma koji trenutno vlada u Crnoj Gori zapodnoevropskim turistima odgovara samo u predsezoni i postsezoni, a u samom špicu sezone ne možemo računati na njih zbog prevelike gužve i buke. Često povlačimo autodestruktivne poteze i ne razmišljamo da se ne može tako lako i brzo jedno tržište zamijeniti drugim – smatra Dokić, koji podsjeća da Turska, koja takođe čeka ulazak u EU i koja je članica NATO-a, nije uvela embargo na ruske avione i uprkos ratu već dvije godine neometano prima na desetine hiljada turista iz Rusije, koji u toj zemlji troše svoj novac.

Postoji alternativa, smatra on, ali ni ona neće moći do kraja da izgladi minus koji je za sobom ostavio izostanak Rusa, kojima buka i gužva nijesu smetali da troše pare.

– Naime, zbog tolerancije na te naše mane, minus donekle možemo nadoknaditi turistima iz Turske i arapskih zemalja – zaključuje Dokić.

Izvor:Dan

Najčitanije