18 C
Kotor

Slušaj online radio

Tvrde da je Abazović favorizovao Luku Kotor i traže milionsku odštetu

Tvrde da je Abazović favorizovao Luku Kotor i traže milionsku odštetu
Foto Sea Pioneer

Pred Privrednim sudom svjedočio Miodrag Kršanac čija firma tuži državu zbog nemogućnosti da radi pilotažu u Boki



Bivši premijer Dritan Abazović je bez ikakvog osnova i bez tendera dao Luci Kotor ekskluzivitet za poslove pilotaže u Boki Kotorskoj, uz obrazloženje da je to državna kompanija, što nije tačno, jer je Luka Kotor akcionarsko društvo – kazao je, svjedočeći pred Privrednim sudom, vlasnik kompanije „Sea Pioneer“ (SP) Miodrag Kršanac, koji tuži državu zbog nemogućnosti da obavlja poslove pilotaže u Boki Kotorskoj.

Zbog toga, kako je naveo, njegova kompanija, čija je jedina djelatnost pilotaža, ne radi dvije godine, a državi i zaposlenima izmiruje sve obaveze i plaća održavanje brodova i sve druge obaveze kako ne bi izgubili licence koje su im potrebne za taj posao. Iako je, kako je Kršanac naveo, Abazović kazao da će Luka Kotor obavljati taj posao dok se ne raspiše novi tender za koncesije, ni godinu i po kasnije to nije učinjeno.

Iskustvo i ulaganja 

Kršanac, koji, kako je naveo, ima višedecenijsko iskustvo kao kapetan na stranim brodovima, kratko je bio i pomoćnik ministra saobraćaja i pomorstva, ali je ostavku podnio kada je vidio da se način na koji se radi ne poklapa sa onim što je njegovo međunarodno iskustvo i pravila. Kompaniju SP osnovao je 2015, ali je od tada samo 2022. godine obavljao djelatnost, dok su preostalo vrijeme uglavnom obilježili sporovi. Tvrdi da je imao ogromna ulaganja, jer su, da bi mogli obavljati pilotažu, morali nabaviti brod, dozvole, osiguranja te obezbijediti četiri pilota koji su imali značajno kapetansko iskustvo u inostranstvu. Navodi da su dobili koncesiju za pilotažu u Boki 2018, ali da dvije godine nijesu radili dok se nijesu završili sporovi pred Upravnim sudom. U međuvremenu je zbog pandemije Ministarstvo saobraćaja i pomorstva zabranilo rad, a ugovor o koncesiji su potpisali u vrijeme zabrane koja je ukinuta u aprilu 2021. Tada im je traženo da, uz već uplaćenih 90.000a eura za koncesiju uplate ostatak, iako se nije radilo, a Kršanac je napomenuo da se poslovi sa kruzerima ugovaraju unaprijed i po godinu.

Poništenje koncesije 

Iz Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja (UPSUL) im je, kako tvrdi Kršanac, rečeno da će im se koncesija produžiti za osam mjeseci, što jeste urađeno, ali je sve prekinuto odlukom Abazovića da se ekskluzivitet da Luci Kotor.

-Bivši premijer Dritan Abazović je krajem 2022. godine donio odluku o poništenju koncesije i to je bila čisto politička stvar, jer je direktor UPSUL-a bio iz Ure, kao i predsjednik borda direktora Luke Kotor – kazao je Kršanac.

Advokatica SP Ljiljana Đolević je prigovorila pitanju zastupnika države Vladana Drecuna koji je Kršanca pitao da li je bio upoznat da nije Abazović donio odluku o poništenju koncesije, već Upravni sud. Ona je ukazala da nije poništen ugovor o koncesiji, jer sud za to nije bio nadležan, već su oni razmatrali postupak tenderske komisije. Na pitanje Drecuna da li su se žalili, Kršanac je kazao da nikad nijesu dobili rješenje o prekidu koncesije, pa se nijesu ni mogli žaliti.

Iako je u tužbi navedeno da zbog nemogućnosti da obavljaju posao pilotaže traže 1,2 miliona eura odštete, iznos će precizirati nakon finansijskog vještačenja koje su predložili. Toj kompaniji i Luci Kotor Vlada je u junu 2020. godine dodijelila koncesiju na pet godina, dok je ponuda treće kompanije „Boka Pilot & tug boat services odbijena“.

U tužbi se navodi da su krajem 2022. godine od tadašnjeg Ministarstva kapitalnih investicija dobili rješenje o odobrenju vršenja pilotaže, ali da od tog trenutka država nije ispoštovala ništa od ugovorenih obaveza. U međuvremenu je Upravni sud, po tužbi kompanije „Boka Pilot“ poništila odluku Vlade na osnovu koje su SP i Luka Kotor zaključile ugovore o koncesiji sa državom.

Vlada Dritana Abazovića je u aprilu prošle godine zaključkom odredila da pilotažu obavlja samo Luka Kotor, a UPSUL zadužila da pokrene proceduru za dodjelu koncesije. Time je, kako navode u tužbi, SP u potpunosti isključen iz ovog posla, a Luci Kotor je dat ekskluzivitet da jedino ona može pružati usluge lučke pilotaže do okončanja postupka dodjele koncesije. Abazović je tada kazao da to ne znači favorizovanje bilo koje kompanije koja se bavi pilotažom, od kojih je samo Luka državna.

SP traži odštetu jer tvrde da su zbog učešća na tenderu morali da ulože preko milion, vjerujući da će ugovor biti realizovan, a potražuju i izgubljenu dobit koju bi ostvarili da su radili taj posao pet godina. U tome ih je, kako tvrde, spriječio nezakoniti rad institucija, a Vlada je sve poništila zaključkom koji je samo objavljen na sajtu, bez direktnog obraćanja njima.

Država s druge strane spori njihovu tužbu, navodeći da ih nijesu obavezali da obezbijede opremu i ljudstvo, uz napomenu da su to već posjedovali, jer su godinama obavljali posao pilotaže. Negiraju da im je prouzrokovana šteta nezakonitim radom, navodeći da je odluka o koncesiji sudski poništena, zbog čega je Vlada u aprilu prošle godine i donijela zaključak. Optužuju SP da su oni ti koji su kršili zakon, jer nijesu platili 146.000 eura za 2020. i 2021. godinu, ne sporeći da su naknadu za 2022. godinu na iznos od 205.800 eura izmirili.

Ranije je Agencija za zaštitu konkurencije ukazala da bi sva pravna lica koja ispunjavaju zakonske uslove trebalo da budu u istom položaju odnosno da pružaju ovu uslugu do završetka dodjele koncesije. S druge strane, nijesu registrovali zloupotrebu dominantnog položaja, imajući u vidu da Luka Kotor ovu djelatnost obavlja na osnovu odobrenja države, a ne po sopstvenom nahođenju.

/Maja Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije