23.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U Austriji se očekuju nove kiše, poplave i klizišta te problemi u prometu

Poplave u Austriji
Foto: – / Shutterstock

Prema austrijskoj državnoj meteorološkoj agenciji područje niskog tlaka iznad Italije donijet će Austriji tokom dana daljnje velike količine kiše do 60 mililitara te se očekuju nove poplave i klizišta, kao i problemi u prometu posebno za turiste koji putuju na Jadran.

– Posebno na jugu Austrije mogu se očekivati daljnje poplave i klizišta, budući da je tlo već zasićeno nedavnom kišom, rekao je meteorolog Geosphere Hannes Rieder, prenijela je njemačka novinska agencija dp.

Na Loiblpassu je od petka palo 200 mililitara kiše u 24 sata, koliko obično padne u mjesec dana.

Neka područja mogu vidjeti 60 do 100 mililitara do danas do podneva.

Brojni granični prijelazi između Austrije i Slovenije zatvoreni su zbog poplava i lavina blata i nanosa, uključujući prijelaz Loiblpass, gdje je u noći na petak palo gotovo 200 litara kiše po četvornom metru, navodi austrijska udruga vozača.

Vozači su kao alternativni pravac mogli proći samo kroz tunel Karavanke.

Austrijska novinska agencija Apa piše da se strahuje od kaosa u prometu u subotu zbog odlazaka turista na odmor na Jadran.

Već u 6 sati pred Karavankama bila je kilometarska kolona prema Sloveniji i čekalo se sat i pol.

Zbog lošeg vremena nije zatvoren samo alternativni pravac preko prijevoja Loibl između Klagenfurta i Ljubljane, već i slovenska autocesta A1 u smjeru Beča, piše Apa i dodaje da je to najvažnija tranzitna ruta kroz Sloveniju i koriste je brojni turisti iz istočne Austrije, Češke, Mađarske i Slovačke koji idu u Hrvatsku.

Kako javlja ORF, pravac između Maribora i Trsta u prekidu je do nedjelje, a ima problema i na više mjesta između Celja i Ljubljane.

Dok su austrijski meteorolozi u petak upozoravali na novu obilnu kišu, strahovalo se da bi moglo doći do pucanja brane u dijelu Klagenfurta, glavnog grada Koruške.

Austrijske vlasti izdale su upozorenje za katastrofu u nekim općinama. Oko 70 domova evakuirano je u St. Paulu u dolini Lavanttal u Koruškoj, kao mjera predostrožnosti. Stanovnici su zamoljeni da s najnužnijim stvarima privremeno odu kod prijatelja i rodbine, dok je hitno sklonište postavljeno u javnoj zgradi.

Obilne padaline uzrokovale su odrone i poplave na jugu, a dužnosnici su proglasili uzbunu u dijelovima Štajerske i Koruške. U područjima oko Eisenkappela i Klagenfurta neka su mjesta bila odsječena od okolnog područja jučer rano ujutro.

Osim vatrogasaca, angažirane su i austrijske oružane snage koje su punile vreće s pijeskom. Lokalne vlasti izvijestile su jučer da je promet prema nekim selima u južnoj pokrajini Koruškoj u prekidu. Okrug Voelkermarkt, blizu granice sa Slovenijom, posebno je pogođen.

Vlasti su pozvale ljude da ne voze osim ako su putovanja neophodna. Zbog količine vode dovedena je savezna vojska. U ostalim dijelovima zemlje preko noći je palo 70 mililitara kiše. Angažirane su vatrogasne ekipe koje su ispumpavale vodu i raščišćavale srušena stabla.

Prema komunalnom poduzeću Energie Steiermark, oko 4000 kućanstava bilo je jučer bez struje.

Izvor:HRT-Hina

Najčitanije