17 C
Kotor

Slušaj online radio

U Boki Kotorskoj obilježava se blagdan Velike Gospe (Video, Foto)

Tradicionalno obilježavanje Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije (BDM), još u ranim jutarnji satima najavila su zvona brojnih crkava u Boki Kotorskoj.

U prisustvu mještana, hodočasnika i turista najsvečanije je bilo na otoku Gospe od Škrpjela, gdje su služene svete mise još od ranih jutarnjih sati, a slavilo se i na Gospi od Milosti u Tivatskom zalivu te i u mjestu Ratac  (Bar) – misa na ostacima benediktinske opatije Gospe ratačke.

Don Željko Pasković svećenik Kotorske biskupije poručio je u svojoj propovjedi tokom misnog slavlja na Gospi od Škrpjela da je danas svijet gladan ljubavi.

„Iz ljubavi naših predaka prema Majci Božijoj baš na ovom mjestu je napravljeno ostrvo. Bačen je prvi kamen, potopljeno je toliko brodova iz ljubavi prema Bogorodici, napravljeno je ostrvo. Mnogo ima crkava izgrađenih u čast Gospi, ali niko se nije usudio napraviti ostrvo njoj u čast, baš iz ljubavi naših predaka koji su željeli da njihova ljubav ostane ovdje u kamenu u umjetninama…“

Na Gospu od Škrpjela dolaze hodočasnici, turisti iz cijelog svijeta, imamo veliki broj domaćih i internacionalnih vjenčanja, jer ljubav pobjeđuje, poručio je između ostalog don Željko Pasković.

On je podsjetio je da su Braća Martešići još 1452. godine, 15. avgusta, na hridi današnjoj Gospi od Škrpjela našli sliku Bogorodice.

Velika Gospa 2024.

Centralnu svetu misu na otoku Gospe od Škrpjela služili su svećenici Kotorske biskupije koji slave 50 godina svećeničke službe, don Milidrag Janjić i don Filip Janjić.

Izvor:M.M.

Najčitanije