15.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U Dubrovniku izložba ‘Brodovi na fotografijama i razglednicama 19. i 20 st.’

U Dubrovniku izložba ‘Brodovi na fotografijama i razglednicama 19. i 20 st.’

Izložba Dubrovačkih muzeja „Brodovi na fotografijama i razglednicama od sredine 19. do sredine 20. stoljeća“ otvorena je u četvrtak u dubrovačkom Kneževom dvoru u sklopu 10. Dubrovačkog zimskog festivala.

Koautorica izložbe viša kustosica Ljerka Dunatov rekla je kako je izložba rezultat suradnje dva odjela Dubrovačkih muzeja.

„Građa je iz dva različita fundusa. Iz Pomorskog muzeja su fotografije i dio razglednica, a drugi dio razglednica je iz Kulturno-povijesnog muzeja. Dio građe je posuđen od privatnih osoba. Predstavljeno je 86 brodova, jedrenjaka i parobroda u vlasništvu dubrovačkih brodara i drugih brodarskih društava koji su uplovljavali u dubrovački akvatorij, i to na oko 280 fotografija i razglednica nastalih u razdoblju od 1866. do 60-ih godina 20. stoljeća“, rekla je Dunatov.

Koautor izložbe kustos Dino Lokas istaknula je da su fotografije redovito bile predlošci za izradu razglednica koje su služile kao sredstvo oglašavanja brodarskih društava.

„Posebno su to radila velika poduzeća obalne linijske plovidbe, kao što su Dubrovačka parobrodska plovidba, Austrijski Lloyd ili Mađarsko-hrvatsko parobrodarsko društvo. Razglednice su slali sami putnici s tih brodova i tako privlačili buduće putnike“, rekao je Lokas.

Najstarija fotografija Tomasa Burata, nastala  između 1866. i 1876.

Brodovi sa razglednica i fotografija uglavnom su bili građeni u stranim brodogradilištima, poput talijanskih, engleskih, njemačkih i škotskih brodogradilišta, a dio i u domaćim brodogradilištima u dubrovačkom Gružu i Malom Lošinju.

Najstarija predstavljena fotografija jednoga od najvrsnijih fotografa u povijesti hrvatske fotografije, Tomasa Burata, nastala je u razdoblju između 1866. i 1876., a prikazuje bark „Gino“.

Osim Burata, iza fotografskog objektiva stajali su i Antonio Jelaska (Jellasca), Antun Miletić, Mario Cirkovich, Andrović-Goldstein, Giletta (Nica), Ernesto Rossi (Genova), Robario Valsente, D. Brigidar (Monopoli), Hansen & Sons i ostali.

Od domaćih dubrovačkih i hrvatskih nakladnika najčešći su Ivan Kulišić, Ivo Nikoletić, Niko Bogišić, Jovan Tošović, Knjižara Jadran, tvorničar Lujo Milić (Slano), Knjižara i papirnica I. Kordić, Ivo Manacić (Kraljevica), Antonio Bogića (Šibenik), S. Marković (Zagreb), Guido Costalunga (Pula), Knjižara Banić (Sušak), Foto Tempo (Đuro Griesbach, Dubrovnik), Foto Spezial, Photo Colbert i druge.

Među stranim nakladnicima razglednica s motivima brodova su: Austrijsko mornaričko društvo, Stengel & Co. (Dresden), Philipp & Kramer (Beč), Brüder Pick (Beč), Pürger & Co. (München), Dr. Trenkler & Co. (Leipzig), Erminio Mandel (Kotor), Teodora Margusina, Milan Mandić (Trst), Stabilimento Tipo-Litografico E. Sambo & Co. (Trst), Atelier Krišer (Stara Kanjiža), Art Institut – Orell Füssli (Zürich), A. Fr. Reincke (Dresden i Opatija) i mnogi drugi.

Na otvaranju izložbe, čije grafičko oblikovanje potpisuje Studio m&m, a likovni postav Željko Ćatić i Ivona Michl, govorila je i ravnateljica Dubrovačkih muzeja Ivona Michl.  Izložbu je otvorila zamjenica dubrovačkog gradonačelnika Jelka Tepšić.

Izvor:Hina

Najčitanije