16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Gaženici najavljena rekordna kruzerska sezona: U jednom danu očekuje se 7 hiljada putnika

Zadar – Luka Gaženica – foto EPA

Sezona kruzera u Zadru ove će godine početi 30. marta, a završit će nikad kasnije – 4. decembra. Takve je najave dobio ZIPO, koncesionar putničkog terminala u Gaženici.

Prema informacijama generalne menadžericeRebeke V. Pevec, sezona će biti rekordna zbog 118 dolazaka velikih putničkih brodova na kružnim putovanjima, po broju putnika, kao i dužini trajanja, prenosi 057info.

Agenti kruzerskih kompanija najavili su 240 tisuća putnika i 94 tisuće članova posade koji će u ovoj sezoni proći kroz Gaženicu. Unutar tog rasporeda, crvenim flomasterom označana su četiri datuma s najvećim brojem putnika i brodova, među kojim bi trebao biti oboren kruzerski rekord.

U jednom danu, a to će biti 6. septembra, u „invaziji na Gaženicu” trebalo bi sudjelovati 7 hiljada putnika.

Takve su najave sezone koju će otvoriti brod Spirit of Discovery. Nije prvi put da taj brod dolazi u Zadar, ali mu je naziv simbolizira obilježje sezone u kojoj će rekordni broj putnika otkriti Zadar.

Prema podacima kojima raspolaže Đoni Štambuk, pomoćnik ravnatelja Lučke uprave Zadar za komercijalne poslove, Zadar će biti luka za 230 dolazaka brodova. U odnosu na 118 uplovljavanja u Gaženicu, ostali će se vezati u Gradskoj luci, na Istarskoj obali, dok će možda poneki ostati na sidru u kanalu, gdje plaćaju upola manju lučku pristojbu.

Bit će to manji brodovi, pa bi ukupan broj putnika, prema podacima kojima raspolaže LUZ, ove sezone trebao biti 276 tisuća. Crta će se podvući krajem 2024. godine jer uvijek postoji mogućnost otkazivanja kao i iznenadnih dolazaka.

Najčitanije