17 C
Kotor

Slušaj online radio

U Hrvatskoj 61 novozaraženi, ukupno je oboljelih 1343

Božinović i Beroš

U posljednja 24 sata u Hrvatskoj ima 61 novozaražena osoba, što znači da je do sada oboljelih ukupno 1343. Hospitalizirano je ukupno 359 osoba, a 179 ih je do sada ozdravilo.

Nažalost, dobili smo i novi smrtni slučaj, a riječ je o pacijentici starije životne dobi koja se nalazila na respiratoru u KBC-u Split, saopštzeno je iz Nacionalnog stožera civilne zaštite Hrvatske.

Davor Božinović je rekao da je potpisana odluka o otvaranju tržnica te je najavio da će u četvrtak, petak i subotu trgovine smjeti raditi od 7 do 20 sati kako bi se izbjegle velike gužve te svim građanima omogućila blagdanska kupovina.

– U posljednja 24 sata u Hrvatskoj ima 61 novozaraženi, što znači da ukupno imamo 1343 oboljelih. Do sada je napravljeno 13.125 testova, 359 osoba je hospitalizirano, a do sada je ozdravilo 179 osoba, što je za 12 više u odnosu na jučer. U samoizolaciji se nalazi 14.259 osoba. Također, nažalost, imamo jedan novi smrtni slučaj, a radi se o osobi vezanoj za KBC Split – rekla je na početku Grba Bujević.

– Što se tiče pacijentice koja je preminula u Splitu, ona je primljena na Hitnu pomoć. U sklopu rutinske provjere snimljena su joj pluća i na temelju toga se posumnjalo u koronavirus. Završila je na respiratoru te je na kraju, nažalost, preminula. Bila je starije životne dobi – objasnila je Grba Bujević.

Božinović je na početku rekao da je potpisana odluka kojom se omogućava rad tržnica i poručio građanima da su banke ukinule naknade za podizanje gotovine na bankomatima s debitnih kartica te pozvao umirovljenike da podižu svoju mirovinu na bankomatima. Također je pozvao sve građane da u vrijeme isplate mirovina odgode odlazak u poslovnice i daju prednost starijim sugrađanima.

Božinović je zatim rekao da je iz informacija kojima raspolaže evidentno da nema porasta nasilja u obitelji, ali je i naglasio da mu je jasno da živimo u neobičnim okolnostima te je pozvao sve one koji svjedoče takvom nasilju, da ga prijave.

– Na kruzeru smo imali 40 posto asimptomatskih slučajeva, a studija na Islandu je pokazala 50 posto. Ostale studije su nedovoljno kompletne ili rađene na premalom uzorku, tako da nam je teško procijeniti koliko bi to bilo na razini Hrvatske. Radit ćemo serološke studije na uzorku populacije, ne na cijeloj populaciji. Ispitujemo nekoliko varijanti koja bi to platforma bila – rekao je Capak.

Capak je rekao da smo imali nekoliko proboja u zdravstvene ustanove, ali da je situacija pod kontrolom te da nijedan bitan dio zdravstvenog sustava nije zatvoren.

Hrvatska Corona – foto HRT

– S obzirom na to da dolazi Uskrs i kupovina će biti pojačana, iznimno u četvrtak, petak i subotu trgovine će biti otvorene od 7 do 20 sati. Na taj način želimo rasteretiti trgovine i spriječiti velike gužve – zaključio je Božinović.

Na kraju konferencije vjernicima se obratio Zvonimir Ančić, glasnogovornik Hrvatske biskupske konferencije.

– Biskupi su donijeli odluku da se otkazuju sve mise i podjele sakramenata. To je učinjeno prije svega iz osjećaja odgovornosti, moramo brinuti jedni za druge i štititi život. Želim izraziti sućut svima koji su izgubili svoje najdraže. Budimo postojani u molitvi, u nadi da će ova kušnja to prije proći. Ne budimo tjeskobni, nego radosni, budimo više ljudi jedni drugima – zaključio je Ančić.

Najčitanije