26 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru otvorena savremena radionica za djecu sa smetnjama u razvoju

U Kotoru otvorena savremena radionica za djecu sa smetnjama u razvoju
Foto Opština Kotor

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić otvorio je u ponedjeljak u Starom gradu savremenu radionicu namijenjenu djeci sa smetnjama u razvoju, opremljenu skupocjenim i u Crnoj Gori rijetkim neurofeedback uređajem, kojim se mjeri aktivnost moždanih talasa kod djece koja pate od različitih problema sa pažnjom i drugim mentalnim procesima.

U ovom adaptiranom opštinskom prostoru, osim neurofeedback postupka, održavaće se interaktivne edukativne radionice prilagođene potrebama djece, logopedski i oligofrenološki tretmani te somatopedske obuke za roditelje i terapeute. U središtu ove radionice je individualan pristup svakom djetetu kako bi se osiguralo njihovo optimalno učešće i napredak, kao i upotreba različitih materijala i resursa prilagođenih specifičnim potrebama djece.

-Izuzetno mi je zadovoljstvo što smo danas otvorili opštinski prostor za pružanje specifičnih tretmana za djecu sa smetnjama u razvoju. Želim naglasiti da će svi tretmani biti besplatni i da ovaj prostor potvrđuje odlučnost Opštine Kotor da najranjivijim kategorijama u našem gradu, nezavisno od njihovih materijalnih mogućnosti, pruži najsavremenije metoda- kazao je Jokić, uz izraze zahvalnosti donatorima i svima koji su iznijeli ovaj projekat.

Kancelarija za međunarodne projekte Opštine Kotor kroz evropski projekat „Digitalni inovacioni hub (DIH)” u potpunosti je rekonstruisala ovaj prostor sa dvorištem, dok je zahvaljujući projektu „Socijalna inkluzija u Crnoj Gori“, finansijski podržanog od strane italijanske regije Friuli Venecija Đulija, obezbijedila neurofeedback uređaje sa pratećom opremom. Kotorska nevladina organizacija „Kreni – Promijeni“ na konkursu je dobila sredstva od Opštine Kotor kako bi se obezbijedio dodatni stručni kadar za širenje aktivnosti u ovoj radionici, dok su predstavnici Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović“ u Zagrebu obavili obuku za rad na neurofeedback aparatu.

Roditelji iz Kotora prije nabavke ovog uređaja odvodili su djecu u Podgoricu na tretmane, čime je izostajao puni terapeutski učinak zbog specifičnosti same metode. Podaci govore da je 47 djece sa područja kotorske opštine usmjereno u odgovarajući obrazovni program, a neka zbog ozbiljnih smetnji i ne pohađaju školu, što je opredjelilo Opštinu Kotor da sredstva iz međunarodnih projekata opredijeli za adaptaciju prostora i nabavku opreme.

Ukupna vrijednost projekta, uključujuću nabavku opreme i angažman stručnog kadra za naredne dvije godine, iznosi 85 hiljada eura. Detaljne informacije o radionici mogu se dobiti na e-mail inkluzija@kotor.me.

Najčitanije