18.4 C
Kotor

Slušaj online radio

U Kotoru se nastavlja postizborna kriza

U Kotoru se nastavlja postizborna kriza
Kotor – foto Boka News

Dvije sedmice nakon izbora u Podgorici i Kotoru, još nijesu proglašeni rezultati. U Glavnom gradu, Pokret Naprijed uputio je Ustvnom sudu 14 žalbi na rješenja Državne izborne komisije kojim su odbijeni prigovori koji su dostavljeni na izborni dan, a koje je prethodno odbila Izborna komisija Glavnog grada. Nije bolja situacija ni u Kotoru. Opštinska izborna komisija još nije odlučila o ponavljanju glasanja na dva biračka mjesta. Neizvjesno je da li će da zakažu sjednicu po nalogu DIK-a ili će sačekati odluku Ustavnog suda o žalbama koje je podnio nosilac liste Demokrate-PES Vladimir Jokić.

U Kotoru se nastavlja postizborna kriza, nakon što je Državna izborna komisija naložila Opštinskoj da donese odluku o ponavljanju glasanja na dva biračka mjesta. Nosilac liste koalicije Demokrate-PES VladImir Jokić ističe da su prigovori koje je podnijela podgorička lista Vuka Kadića odbijeni, dok su prigovori DPS-a prihvaćeni po, kako kaže, automatizmu.

“Imamo situaciju da je na OIK glasanje 8-8 i onda predsjednica OIK konstatuje da taj predlog nije usvojen, ali konstatuje u istom trenutku i da nije odbačen, da o njemu nije uopšte odlučivano. I onda poslije toga, kada se o nečemu ne može odlučiti, dolazimo u situaciju da nakon 24 sata postoji mehanizam zakona koji kaže Državna izborna komisija, odnosno OIK, da treba po automatizmu da prihvati taj prigovor”, kaže Jokić.

Jokić smatra da je riječ o zlupotrebi normi izbornog procesu, pa se žalio Ustavnom sudu. To je Opštinsku izbornu komisiju stavilo u dilemu da li da čeka odluku suda ili da zakaže sjednicu po nalogu DIK-a. Iz DPS-a, ipak,pozivaju na poštovanje rokova kako bi se izbjegao šavnički scenario.

“Ono što ja očekujem, da Ustavni sud donese odluku po meritum ovog problema i da nakon toga naloži nadležnim izbornim komisijama da donese odluke u skladu sa njihovim stavovima. Ono što ja mogu reći u ime svoje i u ime liste koje predstavljam je da ćemo mi sigurno poštovati odluku Ustavnog suda”, kaže Jokić.

“Očekujemo da će OIK održati svoj sastanak u naredna dva do tri dana. Ne očekujem lično šavnički scenario. Smatram da ima dovoljno pametnih ljudi u Kotoru, dovoljno pravnika koji sjede u izbornoj komisiji, da će se ipak opredijeliti da glasaju prema pravu, a ne prema političkoj pripadnosti”, kazao je Željko Avramović ispred DPS-a.

Ipak, u DPS-u priželjkuju odluku o ponavljanju izbora, jer im to povećava šanse da uzmu mandat više. S druge strane, koalicija Demokrate-PES poručuje da neće dozvoliti obesmišljavanje izbornog procesa.

Kotor izbori – Demokrate: Nećemo šavnički scenario; DPS: Ponoviti izbore
SO Kotor palata Bizanti

“Smatramo da ćemo osvojiti 11 mandata što će biti značajno u narednom periodu kada se bude obavljali pregovori sa drugim političkim subjektima. Vlast treba formirati što prije zbog toga što približava se kraj godine. Treba raditi na programima za narednu godinu budžet, za narednu godinu puno aktivnosti i posla ima pred onom kada bude formirao vlast”, kaže Avramović.

“Nećemo dozvoliti ni da se obesmisli izborni proces, ni da se zloupotrebljava zakon da se zlopotrebama ide u neki izborni inženjering, ali jednako tako nećemo dozvoliti blokadu grada i sprovođenje šavničkog scenarija u Kotoru i izazivanje haosa”, kazao je Jokić.

Podsjetimo, DPS-u nedostaje 18 glasova za jedanaesti mandat, a samim tim Demokrate i PES bi ostali bez jednog, pa bi imali devet.

Izvor:RTCG

Najčitanije