26.9 C
Kotor

Slušaj online radio

U ljepotama Crne Gore uživa više od 74 hiljade turista

U ljepotama Crne Gore uživa više od 74 hiljade turista
Boka kotorska – foto Miro Marušić

U ljepotama ljeta, trenutno u Crnoj Gori uživa više od 74 hiljade turista, većina na primorju, kažu iz Nacionalne turističke organizacije. Iako je taj broj neznatno veći u odnosu na isti period 2019. očekivanja su ispunjena.

 “Otprilike 1,8 posto je bolje nego u donosu na isti period 2019. godine i oko 1,5 u odnosu na prethodnu godinu. U primorskim opštinama, osim Bara i Ulcinja imaju značajno bolju popunjenost hotelskih kapaciteta u odnosu na prethodnu godinu”, kaže direktorica Nacionalne turističke organizacije AnaTripković-Marković.

U tome prednjači Herceg Novi, gdje boravi oko 16 hiljada gostiju, što je 12 odsto više nego lani. Trend rasta u  lokalnoj turističkoj organizaciji bilježe od aprila, pa je sezona, prema njihovim riječima, zaista sjajna.

“Gosti su podjenako rapsoređeni u hotelima i privatnom smještaju, ali moram istaći da je 43 odsto gostiju više u hotelima nego prošle godine. Bilježi se rast sa britanskog, francuskog i njemačkog tržišta. Kad je riječ o Njemcima udvostručen je broj noćenja”, kaže Dalibor Vuković iz TO Herceg Novi.

Da gradovi i prirodne ljepote Crne Gore ovih dana privlače turiste iz čitavog svijeta, uvjerila se i naša ekipa u Budvi. A kada izgustiraju plaže, dio turista odluči se da posjeti sjever naše države. Žabljak i Durmitor tradicionalno privlače ljubitelje prirode.

S druge strane, iz NTO kažu da u Kolašinu noći manji broj turista u odnosu na prethodnu godinu, ali se u julu očekuje bolja situacija.

Izvor:RTCG

Najčitanije