16 C
Kotor

Slušaj online radio

U Parizu se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata

U Parizu se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata foto EPA

U Parizu se obilježava 100 godina od završetka Prvog svjetskog rata. Planirano je da predsjednik Francuske Emanuel Makron govor, ispred groba Neznanog junaka, održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. mjeseca, u vrijeme kada je potpisano primirje prije 100 godina.

Svoje prisustvo potvrdilo je više od 80 šefova država i vlada zemalja učesnica Velikog rata, ali i visoki predstavnici UN, evropskih institucija i drugih međunarodnih delegacija, a Crnu Goru predstavlja predsjednik Milo Đukanović.

Doček Pariz

Među učesnicima na svečanosti u Parizu čiji je domačhin predsjednik Francuske Emanuel Makron su, između ostalih, i predsjednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin.

Osim zemalja pobjednica u Prvom svetskom ratu, obilježavanju će prisustvovati i predstavnici poraženih zemalja, poput Njemačke koju će predstavljati kancelarka Angela Merkel.

Glavna ceremonija počeće danas u 9.30 ispred Trijumfalne kapije, gdje će se uz najviše vojne počasti zvanicama obratiti francuski predsjednik.

Planirano je da Makron svoj govor ispred groba Neznanog junaka održi tačno u 11 sati, 11. dana, 11. mjeseca, u vrijeme kada je potpisano Primirje prije 100 godina.

U okviru obilježavanja godišnjice, biće održano prvo zasjedanje Pariskog mirovnog foruma, koji se uspostavlja na inicijativu francuskog predsjednika, a kao odgovor na rastuće tenzije u svijetu i opasnosti po međunarodnu saradnju.

Na otvaranju Foruma, govoriće potpredsjednica savjeta Pariskog foruma za mir Triša Šeti, predsjednik Francuske Emanuel Makron, njemačka kancelarka Angela Merkel, kao i Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš.

Najčitanije