25 C
Kotor

Slušaj online radio

U Pomorskom muzeju Crne Gore otvorena izložba o brodovima Splošne plovidbe

Foto Radio Kotor

Povodom obilježavanja 72 godine rada i postojanja JU Pomorski muzej Crne Gore, sinoć je otvorena izložba pod nazivom “SLOVENSKI BRODOVI, 6&11 – SPLOŠNA PLOVBA”. Riječ je o gostujućoj izložbi Pomorskog muzeja “Sergej Mašera” iz Pirana.

Izložbom je predstavljen istorijat ove slovenačke kompanije i prvobitno je zamišljena kroz priču o šest odabranih brodova koji su svoje mjesto našli na poštanskim markama Slovenije, a potom je proširena sa još 11 brodova građenih u pulskom Uljaniku.

Direktorica Pomorskog muzeja Crne Gore u Kotoru Maja Uskoković je istakla vezu Pirana i Kotora kao nekada dva pomorska centra. Ona je naglasila da more, Jadran, pomorstvo, istraživanje i očuvanje pomorske baštine, podizanje svijesti javnosti i promocija pomorske prošlosti zajednička je misija ova dva muzeja.

U Pomorskom muzeju Crne Gore otvorena izložba o brodovima Splošne plovidbe
Foto Radio Kotor

“Naš muzej u odjeljenju Prvog i Drugog svjetskog rata čuva upravo uspomenu na Narodnog heroja, poručnika bojnog broda Sergeja Mašeru po kome se vaš muzej zove. On je u aprilu 1941. godine zajedno sa svojim kolegom Ivanom Spasićem, ne slušajući naređenje o napuštanju ratnog broda i predaji neprijatelju, detonirao postavljeni eksploziv i digao u vazduh cijeli razarač čiji je pramac izložen u pomenutom odjeljenju”, navela je Uskoković.

“Nadamo se, da će se na obostrano zadovoljstvo, veze Kotora i Pirana održati, u interesu pomorskih muzeja i pomorske tradicije koju njegujemo i čuvamo”, rekla je Uskoković.

U ime Pomorskog muzeja i Pirana, prisutne je pozdravio direktor Franko Jurij.

“Hvala na pozivu i mogućnosti da još jednom predstavimo izložbu o Slovenačkom pomorstvu. Kao što znate saradnja među našim muzejima ima dugu tradiciju, sarađujemo i bilateralno i multilateralno, jer smo članovi Foruma mediteranskih pomorskih muzeja, tako da ćemo se ove godine ponovo sresti u Portugaliji”, naveo je Jurij.

Foto Radio Kotor

Napomenuo je da moraju biti samokritični, jer nakon 30 godina nezavisnosti Slovenija je izgubila brodove i pomorski identitet, “tako da on danas živi u Muzeju, na poštanskim markama i izložbama”.

Autorka izložbe, muzejska savjetnica Duška Žitka, kazala je da je izazov za ovu izložbu došao iz Pošte Slovenije.

“Željeli su da štampaju poštanske marke sa serijom slovenačkih brodova. Upravo kompanija Splošna plovba, koja je osnovana 1954. godine, bila je naša najjača i najznačajnija kompanija u svijetu. Njen uticaj bio je vrijedan prezentovanja putem serije marki i izložbi. Tako smo 2014. godine počeli da prikupljamo građu i radimo prezentacije. Svi naši brodovi su nosili imena slovenskih gradova, dolina ili brda, a mi smo prezentacije realizovali u krajevima po kojima su brodovi nosili ime”, kazala je Žitka.

Foto Radio Kotor

Izložba je multimedijalna. Na moderan način, opremljena je svjetlosnim panoima sa ilustracijama šest brodova prikazanih na markama, obogaćena video zapisima, dokumentarnim filmovima, te arhivskim snimcima brodova i pomoraca. Izložene su i brojne fotografije, modeli brodova, instrumenti i umjetnički radovi s brodova “Splošne plovbe”.

Prikazuje šest posebno značajnih brodova: Martin Krpan (nekad Sirob), Rog I, Piran I, Maribor, Ljubljana III i Portorož IV, a u nekoliko riječi opisani su i svi brodovi istog imena kao odabranih šest: Krpan, Rog II, Piran II, Maribor II, Ljubljana I, Ljubljana II, Ljubljana IV, Portoriž I, Portorož II i Portorož III.

Interesantno je da je ova pomorska kompanija veliku pažnju pridavala umjetničkoj opremi svojih brodova, a tome svjedoči raznovrsna likovna zbirka velike dokumentarne i umjetničke vrijednosti.

Izložba će biti otvorena do 10. oktobra u Palati Grgurina.

Najčitanije