23.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Sutorini tradicionalno obilježen Dan borca

Dan borca

Delegacije Opštine Herceg Novi, udruženja boraca Herceg Novog, Boke i Kule, Mjesne zajednice Sutorina, položili su danas vijence u spomen parku poginulim borcima u Sutorini, obilježavajući Dan borca kao istorijski važan datum.

Porodice boraca i delegacije pozdravili su domaćini, predsjednik OBNOR HN 1941 – 1945, Đorđe Zloković i predsjednik MZ Sutorina, Boro Lučić.

Spomen park u Sutorini je jedinstven jer sabira spomenike iz skoro svih ratova koje je ovaj narod vodio na ovim prostorima, kazao je Lučić i istakao da se okupljanjem u parku veliča čin boraca koji su dali najviše što čovjek može dati, a to je sopstveni život.

„Ovdje je dovoljno ćutati ili samo reći hvala za sve što su pružili tokom vijekova za slobodu ovog kraja i ove zemlje. Ponosni smo na sve njih jer od ratova od 16. vijeka na ovamo nije bilo borbe u kojima ovaj kraj nije dao svoje žrtve. I u Drugom svjetskom ratu, možda najvećem ratu koji se vodio na ovim prostorima, nismo bježali nego smo bili postojani, učestvovali i dali svoj doprinos u oslobođenju. Nadam se da nas neće čekati novi ratovi, ali kažu da je istorija najbolji učitelj i da se ona ponavlja. Nalazimo se na prostorima na kojima se ukrštaju interesi velikih, a kada se veliki pitaju, onda tu mali mogu samo da traže svoju slobodu kroz borbu“, kazao je Lučić i dodao da okupljanje u spomen parku potvrđuje da slobodarski duh živi u današnjim generacijama.

Dan borca

Član predsjedništva SUBNOR CG 1941 – 1945, Ljubenko Borović podsjetio je na istorijsku odluku donijetu prije 83 godine kojom je upućen poziv narodu i narodnostima Jugoslavije za podizanje oružanog ustanka protiv okupatora i domaćih izdajnika, kao i važnost Dana borca, jednog od najznačajnih datuma naše istorije u 20. vijeku.

„Ovo je dan kada se prepliću prošlost, sadašnjost i budućnost. Sudbonosni 4. jul je momenat koji simbolizuje požrtvovanost, odlučnost i sve što je dobro u čovjeku. Ovaj dan i skup je javna ispovjest kolektivnog sjećanja koja opominje i budi, hrabri, bodri, krijepi i uči. To je dan kada smo pobijedili, a ne izgubili, dan u kojem se sjećamo mnogobrojnih koji su pali za otadžbinu radi vjere u bolje sutra. Birali su čast umjesto podčinjavanja nepravdi, jačem i snažnijem. To je ono što niske duše, utamničene ropskim lancima niti mogu da shvate niti da razumiju. Ova kolosalna odluka o dizanju ustanka duboko je urezana u nacionalnu svijest i podsjeća na visoku cijenu slobode. Zato moramo nastaviti i osigurati da plamen slobode nastavi da gori za buduće generacije, da živi, radi i izgrađuje zemlju“, kazao je Borović i poslao poruku mlađim generacijama da slijede svoje pretke koji su se izborili za slobodu.

Obilježavanje Dana borca predstavlja priliku da se dodatno pokaže poštovanje prema precima koji su dali život za slobodu, ali i cijelom narodu koji nikada nije pristajao na pokoravanje fašističkom okupatoru, kazao je pomoćnik sekretara za društvene djelatnosti i međunarodnu saradnju, Mitar Kisjelica.

Dan borca

„Sjećamo se rata koji je sigurno bio najgori u istoriji i žrtava koje je naš narod podnio da bi iz njega izašao kao pobjednik. U toj borbi stranice istorije ispisivali su borci brigada i bataljona u kojima su se borili Novljani i Novljanke, kao i svih naših žrtava i nejači, od onih koji su bili zatočeni na Mamuli do hiljada koje su stradale u Jasenovcu i nebrojenim stratištima našeg naroda. U miru je nama lako da govorimo o požrtvovanju i opštem dobru za slobodu, ali naš osnovni zadatak nije to, nego da čuvamo i njegujemo kulturu sjećanja na borbu i žrtve koju je naš narod pretrpio“, kazao je Kisjelica i dodao da na ove tekovine posebno treba da opominju građani Herceg Novog i Boke koja je „uvijek bila na prvoj liniji otpora sili i nepravdi, kako se ovakve stvari ne bi ponovile i kako bi poslali jasnu poruku svima koji danas zveckaju oružjem da nijedan politički ili ekonomski interes nije veći i vrijedniji od života čovjeka, od slobode.

Najčitanije