25.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu otvorena Caritasova “Narodna kuhinja”

Foto Radio Tivat

Caritasova “Narodna kuhinja” otvorena je u utorak u Tivtu. Njihova vrata su otvorena za sve osobe koje su u socijalnoj potrebi, a plan je da dnevno distribuiraju 50 do 80 toplih obroka, kazao je direktor Caritas-a Kotorske biskupije, don Željko Pasković.

„Božija providnost i razumijevanje lokalne zajednice, na čelu sa predsjednikom Željkom Komnenovićem i predsjednikom SO Miljanom Markovićem, dovela do toga da lokacija bude u opštini Tivat (prostorije bivše vatrogasnice). Ništa od toga ne bi bilo moguće da nije darežljivosti nama jako poznate crnogorske porodice iz Berlina, koji insistitaju na anonimnosti, što ja izrazito poštujem. Oni su porodica koja pomaže svima. Njihova i moja želja je da se ne ograničavamo na broj korisnika, a već imamo oko 50 prijavljenih koji će dolaziti, a većini će se dostavljati hrana jer su u poodmaklim godinama i osobe sa invaliditetom“ – kazao je Pasković.

On je zahvalio Opštini što im je bez naknade ustupila prostor, kao i lokalnim firmama i pojedincima koji su podržali projekat i koji će to raditi i ubuduće.

„Želja nam je samo jedna, da svi oni koji su gladni i u stanju potrebe, mogu doći ovdje i uzeti obrok, ili će im biti dostavljen. “ – naglasio je don Željko Pasković.

Foto Radio Tivat

Prenoseći pozdrave nadbiskupa barskog i administratora kotorske biskupije monsinjora Rrok Gjonlleshaja, predsjednika Caritasa Crne Gore, Marko Đonović direktor Caritas-a Crne Gore, pozdravio je okupljene izrazivši želju i nadu da ovaj servis traje.

„Pedesetak obroka koji će krenuti da se dijele jeste značajan broj i za Tivat, vjerujem da će se u saradnji sa lokalnim institucijama i organizacijama taj broj i širiti, odnosno pratiće potrebe, a ono što svakako želimo jeste da ova inicijativa bude dugoročna i održiva. Jako nam je važan servis razvoja servisa podrške u zajednici za različite ciljne grupe. To su starije osobe, osobe s invaliditetom, osobe koje imaju problema sa mentalnim zdravljem“ – kazao je Đonović.

Predsjednik opštine, Željko Komnenović, kazao je da je ovo mali, ali značajan događaj za naš grad.

„Prije svega zalaganjem jednog čovjeka, taj čovjek je Željko, uspostavljena je narodna kuhinja. Možda je Tivat grad kome i pripada i ne pripada Narodna kuhinja. Mnogo veći i bogatiji gradovi od nas imaju takve institucije i uvijek ovakve humanitarne inicijative pokreće čovjekoljublje, koga don Željko ima u izobilju i nadamo se da će ova inicijativa doprijeti do svih onih ljudi koji su u stanju potrebe, kojima je pomoć neophodna, kojima i mi konstantno pomažemo s radošću i otvorenih ruku dočekujemo Caritas, i don Željka sa ovom inicijativom da bi zajedno mogli pomoći više“ – kazao je Komnenović i pozvao sve privrednike i ugostitelje da se uključe, jer je njihova pomoć neophodna. On je svim vjernicima rimokatoličke vjeroispovjesti čestitao nastupajući Uskrs.

Foto Radio Tivat

Don Željko Pasković je naglasio da su ciljna grupa osobe u socijalnoj potrebi, članovi OSI populacije, samohrani roditelji, penzioneri sa najnižim primanjima, lica sa privremenim boravkom u Crnoj Gori, kao i izbjegla lica, djeca svih uzrasta.

Da bi postali korisnici, mogu se obratiti pozivom na broj: +382/67-671-852, kao i putem sajta www.caritaskb.com ili putem instagram stranice: caritas_kotorske_biskupije.

Najčitanije