24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U Tivtu promovisana knjiga “Vakuum”

U Tivtu promovisana knjiga “Vakuum”
Promocija knjige

U okviru Tivatskog književnog ljeta sinoć je u galeriji JU Muzej i galerija promovisana knjiga “Vakuum” autorke Jovane Dišić.

Riječ je o romanu prvijencu autorke koja je osnovne i master akademske studije završila na Filološkom fakultetu u Beogradu, na Katedri za srpsku književnost i jezik sa komparatistikom.

“Upravlja Narodnom bibliotekom „Stevan Raičković“ Kučevo, u kojoj uređuje i vodi književni program. Glavni je i odgovorni urednik Maksima, časopisa za književnost, umetnost i kulturu, koji izdaje ova biblioteka. Njen prvi roman Vakuum (Vulkan izdavaštvo, 2022) nagrađen je Nagradom „Miloš Crnjanski“ za 2022/2023. Godinu”, kazala je Marija Radić urednica u izdavačkoj kući “Vulkan” koja je razgovarala sa autorkom.

Jovana Dašić je istakla da joj je neizmjerno drago što je ovih dana u Boki te što je knjigu noć ranije predstavila i u Herceg Novom.

“Lepo je kada ti knjiga omogući da budeš na moru koje ja obožavam. Moja ljubav prema moru je neizmjerna i ovo je posebno emotivno za mene. Rukopis knjige poslala sam Vulkanu za vreme pandemije i na moje zadovoljstvo prihvatili su ga i štampali”, kaže Dašić.

Govoreći o naslovu knjige, ona je istakla da je Vakum zvučna riječ te da se ispostavilo da je to jako dobar naslov.

“Moja junakinja ima neki folder u kompjuteru koji je tako naslovila. Ta reč mene jako dugo progoni. Još na fakultetu na četvrtoj godini imali smo kreativno pisanje. Zadatak je bio da napravimo synopsis za roman. I ja sam napravila sinopsis za roman koji se zvao Vakum. To je bilo potpuno drugačije od ovog romana ali je naslov ostao isti”,  objašnjava Dašić.

Vakum je, dodaje , stanje biti ili ne biti i trenutak kada se zapitate kuda dalje.

“Kada se nađemo u nekom trenutku života i shvatimo da ne želimo da budemo tu, da to nije ono što smo željeli. A zatim želimo da iz tog vakuma iskoračimo. To su teške unutrašnje borbe. Vakum je ustvari odsustvo vazduha , isisan je vazduh I ne možemo da udahnemo.To mi je bilo u glavi kada sam tražila naslov knjige” istakla je Dašić.

Najčitanije