17.6 C
Kotor

Slušaj online radio

U toku pripreme za sedam sati plivanja na relaciji Bigova – Budva

U toku pripreme za sedam sati plivanja na relaciji Bigova – Budva
Plivački maraton – Bigova – Budva – ilustracija – foto Boka News

U organizaciji Sportsko rekreativnog društva “Open Water” 20 . jula biće održan 13. humanitarni plivački maraton na relaciji Bigova – Budva na dužini od oko 21 kilometar.

Maraton se održava uz podršku brojnih prijatelja i za sada je prijavljeno 14 učesnika koji će plivatil za Dnevni centar “Biseri Budva”, NVO “Puževa kućica” i Dom starih “Majka Pija” u Petrovcu.

U pitanju je najzahtjevniji i najduži maraton u organizaciji ovog društva istakao je za program Radio Budve Luka Vučković, učesnik svih dosadašnjih maratona.

“Pripremamo ovaj marathon dvije godine i plivamo od Bigove do Budve, tačnije do Pizane. Otprilike dužina je oko 21 km. Pripreme su počele već krajem marta, imaćemo uskoro i kontrolni trening na devet kilometara sa većinom plivača koji će učestvovati. Vremenski uslovi su nam perfektni za pripremu pošto svaki dan prlivamo do sedam kilometara da bi mogli to da izdržimo”, ističe Vučković.

U ekipi su trener Luka Zenović, doktor Dragan Gazivoda, medicinska sestra Ana Lopičić, farmaceutkinja Marija Duletić i psiholog Aleksandr Tanović koji će da porazgovara sa sa učesnicima prije maratona i da im da psihološku podršku.

“Petar Rađenović je tu kao koordinator i ima veoma zahtjevnu funkciju jer je vrlo teško organizovati pratnju na sigurno sedam sati plivanja. U pratnji su i Zano Vučković, Željko Dapčević, Vladimir Duletić, Vanja Smailagić, Rajko Kuzman, Milica Damjanović, Anita Šabotić”, dodao je.

Za sada je prijavljeno 14 učesnika.

“To su sve mahom ljudi koji su u našem klubu, tu su Milija Bulatović, Dragan Jovanović, Lumber Vergara, Blanka Đurašević, Snježana Serajkić, Goga Vujović, Jovan Plavšić, Dragan Mihaljević, Goran Nedović, Ado Gargović, Dušan Dapčević, Vladimir Stevović, Krsto Proroković i Luka Vučković”, saopštio je Vučković.

Koordinator pratnje na maratonu Petar Rađenović je, takođe za program Radio Budve, istakao da je najveći problem, kada je u pitanju bezbjednost učesnika, i dalje sveprisutna anarhija na moru.

“Nažalost kao i svih prethodnih godina, pored najbolje volje i saradnje sa Plovnim jedinicama Budve i Bara anarhija na moru je prisutna, pa je svake godine naš posao sve teži. Skuteri, parasejlinzi, više ne zna čovjek šta plovi po našim vodama bez ikakvog reda i zakona, bez poštovanja distance 300 metara udaljenosti pod plaže, naprotiv se se to dešava uz same bove, pa su naši prijatelji i učesnici maratona u stalnoj opasnosti od toga dal će neko da naleti na njih ili neće. Ove godine smo pripremili pet velikih plovila i četiri mala brza glisera i jahte, kako bi obezbijedili kompletnu sigurnost našim učesnicima maratona”, naglasio je Rađenović.

Kad bi svi pomogli bili bi bolje društvo

“Svi maratoni koje organizujemo su apsolutno humanitarnog tipa i apelujemo da se pomogne određenim institucijama onoliko koliko ko može. Promovišemo da se direktno uplaćuje novac tim institucijama, ne gleda se koliko je ko uplatio, bitno je da se ima želja da se pomogne jer kad bi svi po malo pomogli vjerujte mi da bi bili bolje društvo”, poručio je Vučković.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije