24.2 C
Kotor

Slušaj online radio

U zadnjih 50 godina izgubljeno čak 34% posidonije u Mediteranu

Posidonia oceanica

Iako se radi o najrasprostranjenijoj biljnoj vrsti u Mediteranu koja obavlja vitalne funkcije za funkcioniranje cjelokupnog ekosustava, prisutnost Posidonije u Mediteranu u stalnom je opadanju, pa je tako u posljednjih 50 godina izgubljeno čak 34% populacije ove vrste.

Za ovoliki gubitak populacije Posidonije zaslužne su uglavnom obalna erozija i klimatske promjene, ali i loše upravljanje obalnim područjima kao što su polaganje podmorskih kablova i cjevovoda, izgradnja pomorskih terminala i offshore LNG postrojenja te offshore vjetroelektrana.

Life projekt “SEPOSSO” (Supporting Environmental governance for the Posidonia oceanica sustainable transplanting operations) nastoji riješiti problem transplantacijom Posidonije kako bi se nadoknadila šteta uzrokovana izgradnjom i drugim utjecajima na obalnu infrastrukturu.

Tako je u sklopu projekta u Italiji 2004. godine proveden pilot projekt u sklopu kojeg je “posađeno” čak 300 tisuća sadnica Posidonije na više od 10 tisuća četvornih metara podmorja. Kroz 13 godina populacija je opstala na samo 2000 četvornih metara, no broj sadnica se učetverostručio što je u konačnici rezultiralo pozitivnim ishodom projekta, a sada se slične metode ponovnog širenja Posidonije nastoje provesti u cijelom Mediteranu.

/Marin Pasarić – www.croenergo.eu/

Najčitanije