20 C
Kotor

Slušaj online radio

Ugostitelji Budve: Potrebna nova koncepcija ponude u Starom gradu

Budva sezona 2023. – foto Boka News

Uoči ljetnje turističke sezone, ugostitelji u Budvi otežano posluju zbog loše saobraćajne povezanosti i nedostatka parking prostora, a predsjednik Udruženja ugostitelja Budve Aleksandar Jovanović ističe da se izazovi sa radnom snagom ponavljaju iz sezone u sezonu, sugerišući da ponudu u Starom gradu treba koncipirati na drugačiji način.

“Imamo jako lošu ponudu ove godine. Sve je više restorana brze hrane i čini mi se da se pretvaramo u manifestaciju jeftine ponude i masovnog turizma”, kazao je Jovanović za Polis.

Kako objašnjava, u ekskluzivnim zonama takva ponuda ne treba da postoji.

“Možemo otići do Porto Montenegra, gdje ćete vidjeti da restorana brze hrane nema. Imate konkretne restorane, kvalitetne butike, prodavnice skupocjenih satova, i na taj način se koncipira ponuda i privlači određena klijantela”, navodi Jovanović.

Problem sa radnom snagom je ove godine manje izražen nego prethodne, a kako ističe Jovanović, veliki broj mladih ljudi iz Crne Gore želi da radi u turizmu, s tim da je riječ o mahom nekvalifikovanoj radnoj snazi, te da je problem da se za kratak vremenski period uvedu u proces rada i pruže kvalitetnu uslugu.

“Određene agencije dovode radnu snagu iz inostranstva, na primjer iz Nepala, što implicira da su negdje uspjeli da usklade izvjesna zakonska rješenja, što je dobro i znači da se tržište rada otvara. Ono što Udruženje ugostitelja sugeriše državi, već unazad nekoliko godina, jeste da se obrazovni sistem mora mijenjati i da se moramo prilagođavati potrebama tržišta rada i naše privrede”, zaključio je Jovanović.

Uz sve nedostatke, Budva je i dalje mamac za turiste, a prema najavama, u Udruženju ugostitelja očekuju dobru ljetnju sezonu, za koju se nadaju da će premašiti prošlogodišnju, zaključuje Jovanović.

Izvor:RTV Budva

Najčitanije