17 C
Kotor

Slušaj online radio

“Upravljanje kvalitetom lučkih usluga u uslovima neizvjesnosti“ – promocija udžbenika doc. dr Pavla Popovića (Video)

Udžbenik doc. dr Pavla Popovića “Upravljanje kvalitetom lučkih usluga u uslovima neizvjesnosti“ u subotu je na originalan način predstavljen na brodu Marija D tokom krstarenja Bokom.

Brojne zvanice i prijatelji uživali su u svojevrsnom perfomansu, tokom predstavljanja knjige, muzičkom i vizuelnom ugođaju koji Boka, Risan, Perast, Gospa od Škrpjela pružaju noću sa mora kao i poruka koju je na simboličan način poslao autor i organizator doc. dr Pavle Popović.

Udžbenik su predstavili prof. dr Slavko Arsovski, prof. dr Milan Perović, prof. dr Jovan Filipović, akademik prof. dr Siniša Jelušić, prof. dr Dragan Vujović i autor.

Promocija knjige dr Pavla Popovića

Tokom svog naučno istraživačkog rada, doc. dr Pavle Popović je kao reprezent izabrao Luku Kotor zbog veće složenosti i značenja za nacionalnu privredu Crne Gore.

Koristeći  savremene naučne metode autor je tokom istraživanja kroz udžbenik odgovorio na brojna pitanja i ponudio riješenja kao što su razvoj modela za integrisano upravljanje lučkim uslugama sa aspekta sistema kvaliteta, razvoju lučkih usluga sa aspekta internih i eksternih prednosti koje nastaju uslijed uvođenja integrisanih sistema menadžmenta, upravljanju lučkim uslugama sa aspekta kvaliteta, zaštite životne sredine i bezbjednosti, definisanju unapređenja održivosti luke i lučkih usluga u turbulentnim poslovnim okruženjima u uslovima neizvjesnosti, čulo se na predstavljanju ovog važnog djela za buduće studente.

Akademik prof. dr Siniša Jelušić govorio je o širokom spektru stvaralaštva koje karakteriše doc. dr Pavla Popovića, koji osim u svojoj struci  postiže vrijedne rezultate kroz književno stvaralaštvo i očuvanje kulturno-tradicionalnih vrijednosti i baštine, posebno Risna.

Brod Marija D – promocija knjige – foto Boka News

„Danas imate tendenciju da se veliki uspjesi i rezultat,  kakav je ovdje nesumnjivo postignut, postižu isključivo usmjerenje na jednu specijalizovanu oblast. Ličnost se dominantno usmjerava na jedan problem, a ono što je zanimljivo kao pitanje jeste da li se naučni rezultat može postići isključivo totalno usmjerenošću na sam naučni problem koji u psihološkom smislu vodi svođenju, redukcije, osiromašenju, nekih drugih osobina ličnosti. To je ozbiljno pitanje jer na jednoj strani imate zaista blistave naučne rezultate, ali na drugoj strani imate osiromašenje ličnosti jer ako u jednom smislu imate ono što je bitno za nauku, a to je racionalno mišljenje, a na drugoj  iracionalnu dimenziju, dimenzija duha koja pripada umjetnosti koja na neki način dovedena u pitanje. To se pitanje meni postavilo u vezi sa ovom promocijom, jer sam Pavla Popovića upoznao kroz njegovu pjesničku zbirku Osvit”, kazao je Jelušić.

Na kraju programa uz riječi zahvale, prisutene je pozdravio autor doc. dr Pavle Popović.

„Pitaju me često zašto je naslov moje doktorske disertacije „Upravljanje kvalitetom u uslovima neizvjesnosti“, a ja moram da pomenem svoje ozarje u neizvjesnost smisla i moje tumaranje i traženje dodatne snage da prebrodim trenutke u životu u pomorskoj praksi, koji su duži teži i strašniji od vremena vječnosti. Živimo u svijetu kojeg kreira fabrikovana, potpuno ispolirana realnost društvenih zbivanja, u svijetu samozvanja koji njeguje idealizovani mit o sreći. Neizvjesnosti nastaje u djelimično uočljivim okruženjima zbog neznanja, neizvjesnosti je nedostatak izvjesnosti stanje ograničenog znanja, u kome je ne moguće tačno opisati postojeće stanje…“- kazao je između ostalog Popović.

U muzičkom dijelu programa nastupili su  Duško Milović i Veljko Savić.

Najčitanije