17.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Urađen tehnički koncept za izgradnju novog cjevovoda – voda iz Trebinjskog jezera do H.Novog

Urađen tehnički koncept za izgradnju novog cjevovoda – voda iz Trebinjskog jezera do H.Novog
Vodovod Herceg Novi

Tehnički koncept novog cjevovoda Trebinje – Zubci – Sitnica – FS Mojdež predviđa 600l/s vode za Herceg Novi, proširenje kapaciteta FS Mojdež, kao i brojne druge prednosti među kojima je osnovna da će, uz uredno vodosnabdijevanje, biti zadovoljene potrebe planiranog razvoja grada u sledećih 50 i više godina, navode iz preduzeća Vodovod i kanalizacija HN.

Decenijama Herceg Novi svjedoči ljetnjim restrikcijama vode, koje nastaju zbog čišćenja hidrotehničkog tunela u Platu, što kao posljedicu ima prekid dotoka vode i pražnjenje tunela, pa time i prestanak dotoka vode u Herceg Novi pravcem Trebinje – Plat – FS Mojdež.

„Mada takvo tehničko rješenje onemogućava uredno vodosnadbjevanje grada u periodima najveće potrošnje vode – tokom turističke sezone, ranijih godina je vrlo malo ili skoro ništa urađeno u pronalaženju alternativnog rješenja. Prethodnih godina imali smo period bez restrikcija vode, kada zbog havarije na HE Plat koja je nažalost rezultirala i ljudskim žrtvama, u dužem periodu nije bilo dozvoljeno čišćenje tunela. Vrijeme bez restrikcija vode se predstavljalo kao naš veliki uspjeh, a u stvarnosti ništa nije zavisilo od nas. Ukidanjem zabrane čišćenja tunela, vratile su se i restrikcije vode.

Prethodne godine su pokazale sve nedostatke vodosnadbjevanja Herceg Novog i na lokalnom i na regionalnom nivou. Na lokalnom nivou je bio evidentan manjak strateškog pristupa razvijanju vodovoda koji bi pratio izgradnju velikih hotelskih i stambenih kompleksa koji iziskuju dodatne količine vode kod već drastično povećane potrošnje u odnosu na prethodne godine, klimatske promijene koje donose visoke temperature i sušna ljeta, manjak rezervoara za vodu većeg kapaciteta kao i loša raspoređenost postojećih nedovoljnog kapaciteta da zadovolje potrebe grada, uz oslanjanje na jedino vodoizvorište limitiranog kapaciteta i snage pumpanja. Na regionalnom nivou, evidentna je smanjena izdašnost izvorišta Bolje sestre koja je rezultirala nemogućnošću da Regionalni vodovod može ozbiljnije da snabdijeva primorske opštine vodom pa tako ni Herceg Novi, a upitna je i njihova tehnička mogućnost istovremenog snabdijevanja vodom bokeljskih opština dovoljnim količinama vode kroz postojeće cjevovode. Sa druge strane, godišnje čišćenje hidrotehničkog tunela Gorica-Plat je obavezno a time i restrikcije.

Tokom prethodnih mjeseci ViK je radio na izradi tehničkog koncepta koji bi ponudio rješenje za decenijski problem grada u vodosnabdijevanju, u saradnji sa kompanijom Hidrogis i inženjerima iz Trebinja. Kroz izradu tehničkog koncepta, u razgovorima i sa stručnjacima iz regiona, došlo se do zaključka da Herceg Novi mora dobiti novi sistem vodosnabdijevanja, bilo izgradnjom druge cijevi tunela Trebinje – Plat ili novim cjevovodom Trebinje – Zubci – Sitnica – FS Mojdež.

Opcija izgradnje druge tunelske cijevi nije ozbiljnije razmatrana jer izgradnja nije u našoj nadležnosti za razliku od druge opcije i takođe zbog želje da grad dobija vodu iz više pravaca koji ne isključuju jedni druge; povezanost na regionalni vodovod na Kamenarima, postojeći cjevovod od Plata i izgradnja novog cjevovoda preko Sitnice. Ovakvim rješenjem, grad bi u budućnosti obezbjedio konstatan dotok i dovoljne količine vode, potrebne da zadovolje potrebe planiranog razvoja grada u sledećih 50 i više godina. Tehnički koncept predviđa pumpanje dodatnih 600l/s na kotu iznad Goričkog jezera odakle bi gravitaciono došla na FS Mojdež. Na njenom putu do FS Mojdež planirano je više prekidnih komora sa cijevnim turbinama uz pomoć kojih je predviđena i proizvodnja struje čime bi se troškovi transporta i potrošnja električne energije minimizirali. Tehničkim konceptom predviđeno je proširenje postojećih kapaciteta FS Mojdež, odakle bi se voda distribuirala prema gradu, postojećim cjevovodom i planiranim novim cjevovodom Mojdež – Ratiševina – Topla – Podi, za šta je izrada glavnog projekta u završnoj fazi.

Ovakvim rješenjem bi se snabdijevanje viših gradskih zona obavljalo gravitacijom, umjesto dosadašnjim načinom, preko pumpnih stanica, pa bi se time uštedjelo i na potrošnji električne energije i doprinijelo smanjenju pritisaka u cijevima i gubitaka na mreži.
ViK je u saradnji sa Opštinom Herceg Novi i Ministarstvom Ekologije,održivog razvoja i razvoja sjevera i ostalim nadležnim ministarstvima već kandidovao ove projekte Vladi CG za finansiranje, zajedno sa projektom sanacije magistralnog cjevovoda Plat – Debeli brijeg.
Tokom sljedeće godine ViK i Opština Herceg Novi će započeti izgradnju novih rezervoara u Kumboru i Bijeloj čime će se višestruko povećati kapacitet rezervoara na rivijeri, što je osnov za razvoj tog dijela grada“, navedeno je u saopštenju hercegnovskog Vodovoda.

Najčitanije