17.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Uskoro početak radova na izgradnji kanalizacione mreže kroz Prčanj, Stoliv, Risan i Perast

Prčanj - foto Z.Nikolić
Prčanj – foto Z.Nikolić

Sve je spremno za nastavak izgradnje kanalizacionog sistema od hotela Splendido na Glavatima preko Prčanja do kraja Stoliva (Verige), kao i na dionici Risan-Perast. Izjavio je to za Boka News Vladimir Jokić, predsjednik Opštine Kotor, naglašavajući da je to projekat od opšeg značaja za cijelu zajednicu.

-Tenderi su završeni, izvođač je izabran – „Jedinstvo“ iz Užica, a s obzirom da su to veliki poslovi, izabran je i nadzor, njemački nadzor i sa njima je potpisan ugovor. To je veliki projekat u koji su uključeni Prčanj, Stoliv, Perast i Risan, te se mora raditi fazno, i  mi potpisujemo ugovor u narednih mjesec dana. Nije više u pitanju naša spremnost za taj ugovor, nego je pitanje tehnike, kada će međunarodni konsultanti složiti taj ugovor do kraja, odnosno opcione i obavezne mjere, objašnjava gradonačelnik. Novac je obezbijeđen, projekat je višeslojan i kompleksan, a početak radova očekuju krajem godine.

Vladimir Jokić

– Cijena projekta od hotela „Splendido“ do Veriga je 17, 8 miliona eura, mi smo taj novac obezbijedili. To podrazumijeva novu kanalizacionu mrežu, novu vodovodnu mrežu, nov energetski kabl, telekomunikacione kablove i novi put. Podvodna cijev ići će od Veriga i od Perasta prema glavnoj cijevi, koja će otpadne vode odvoditi dalje. Kasnije će svako domaćinstvo biti priključeno na novi sistem vodovoda i kanalizacije.

Očekujem da će ti radovi početi u decembru ili januaru, samo da ne bude pred praznike, kako bi se do sezone uradilo maksimalno moguće, onda poslije toga da se taj put opet sanira da bi se omogućilo ljudima da žive od sezone, ističe Jokić.

Mještani od Mula do Stoliva dobro se sjećaju haosa u saobraćaju koji je nastao prije desetak godina kada se u više navrata prokopavao priobalni put radi postavljanja komunalne infrastrukture, te i sada očekuju sličnu situaciju prilikom postavljanja kanalizacione mreže. Kao i tada, i sada će kopneni saobraćaj biti pomognut morskim prevozom.

Stoliv – foto Boka News

-Planiramo da saobraćaj priobalnim putem premoštavamo vodenim putem, a dežurne službe će biti na oba kraja presijecanja puta, gdje će biti najvažnije službe- Hitna pomoć, policija… Na taj način će biti rješavano sve tokom odvijanja radova. U trenucima kada bude apsolutno neprohodno, koristićemo vodeni saobraćaj, sve je to logistika koju smo organizovali. Spremni smo i na moguće probleme kroz svakodnevno funkcionisanje, ali je projekat toliko bitan da očekujem da će i naši sugrađani iz tog dijela Opštine Kotor imati razumijevanja da je ovaj projekat od ogromnog značaja za sve nas.

 Značaj ovog projekta je u tome što se više neće prelivati septičke jame, da se kanalizacija više ne ispušta u more, zdravija životna sredina i za mještane i za njihovu djecu, kao i za turiste. Najznačajnije je da je to dobro za nas koji ovdje živimo, poručio je predsjednik Vladimir Jokić.

/M.D.P./

Najčitanije